Kemisk bekämpning
Vid plötsliga eller stora angrepp kanske det inte finns någon annan utväg än att använda kemiska bekämpningsmedel.
Bekämpningsprodukter
Vi är återförsäljare för Berners bekämpningsmedel.
Eftersom vi vet att behovet kan uppstå snabbt, har vi de vanligaste bekämpningsmedlen för växthusbruk i lager.
Observera att en växtskyddsexamen krävs när du köper och använder växtskyddsmedel för professionellt bruk eller om användningen av växtskyddsmedel är professionell. Läs alltid aktuellt säkerhetsdatablad och bruksanvisningen på etiketten före användning.
- Bladlöss
Mospilan
För bekämpning av rapsbaggar i rybs och raps, av bladlöss på sallat på friland, av bladlöss och mjöllöss i odlingar av äpple och päron samt på prydnadsväxter på friland och i växthus.
- Effekt mot rapsbaggar som tål pyretroider.
- Både kontaktverkan och systemisk verkan.
- Långvarig effekt.
Aktiv substans
Acetamiprid 200 g/kg.
Egenskaper
Preparatets aktiva substans, acetamiprid, är en neonikotinoid-produkt, som verkar på insekterna både via kontaktverkan och via systemisk verkan. Effekten hos preparatet räcker länge efter besprutningen. På grund av medlets verkningssätt kan insekterna förbli livskraftiga någon tid efter besprutningen. De förmår dock inte längre skada växterna. Effekten hos preparatet räcker 7–14 dygn beroende på hur snabbt växten tillväxer.
Effektivitet
Mospilan bekämpar effektivt rapsbaggar, bladlöss och mjöllöss. Rapsbaggarna upphör genast att äta då de blivit utsatta för medlet och dör slutligen inom 1–3 dygn.
Förhållanden vid besprutning
Besprutning av ett bestånd som är stressat borde undvikas. För att man skall få en god effekt är det viktigt att sprutvätskan breds ut jämnt i beståndet. Preparatet är regnbeständigt genast då det har torkat in i beståndet.
Vattenmängd
Rybs och raps: 200 l/ha. Äpple och päron: 500–1500 l/ha. Prydnadsväxter 1000–1500 l/ha. Sallat: 200–300 l/ha.
Begränsningar i användningen
Preparatet får i vår och höstrybs och i vår- och höstraps användas en gång under växtperioden och i andra växter högst 2 gånger under växtperioden.
Behärskandet av resistens
För behärskandet av resistens är det viktigt, att produkten används i enlighet med bruksanvisningen. Inte heller preparat som har samma verkningsmekanism (Calypso SC 480, Biscaya, Confidor WG 70) bör användas flera gånger efter varandra utan man bör välja något medel från en annan grupp av aktiva substanser. Mospilan tillhör gruppen 4 A av aktiva substanser eller neonikotinoider.
Förpackning/partiförpackning
1 kg / 10 st.
Tips för användningen
Vid bekämpning av rapsbaggar rekommenderas Avaunt 150 EC för den första besprutningen och Mospilan för den andra. På så vis bekämpas rapsbaggar som tål pyretroider. Doseringen går lätt, 1 dl väger 75 gram.
Bruksanvisning
Vårrybs och -raps Höstrybs och -raps
Från tidigt knoppstadium till början av blomningen (BBCH 51–64). 150 g / ha.
Äpple och päron
Besprutning då bladlöss uppenbarar sig i beståndet. Behandlingen kan förnyas tidigast efter två veckor. 250 g/ha.
Sallat
Behandlingen mot bladlöss görs vid det inledande skedet av infektionen. 250 g / ha.
Bladlöss och mjöllöss på prydnadsväxter i växthus
Besprutning i ett tidigt skede av infektionen. Behandlingen kan vid behov förnyas två veckor efter den första besprutningen. 250 g/ha vid bekämpning av bladlöss 400 g/ha vid bekämpning av mjöllöss.
- Spinn
Nissorun
För bekämpning av växthusspinnkvalster i gurk-, tomat- och paprikaodling i växthus och i prydnadsväxter i växthus.
- I praktiken ett ofarligt preparat för nyttoorganismer – lämpar sig för IPM-odling.
- Lokalsystemiskt preparat.
- Effekt mot spinnkvalstrens ägg- och nymfstadier.
Aktiv substans
Hexytiazox 100 g/kg.
Egenskaper
Nissorun är ett preparat med både mag- och kontaktverkan. Den aktiva substansen transporteras genom bladen och lämpar sig därför för dim- eller ULV-sprutor eller – anläggningar. De skadliga verkningarna på biologiska nyttoorganismer och pollinerande insekter är obefintliga.
Effektivitet
Nissorun har effekt mot växthusspinnkvalstrets och fruktträdsspinnkvalstrets ägg- och nymfstadier. Det har ingen effekt mot fullvuxna kvalster, men äggen som läggs av honor som träffats av medlet kläcks inte utan dör. Därför blir preparatets slutliga effekt synlig först ca 2 veckor efter behandlingen. Nissorun har ingen effekt mot jordgubbsspinnkvalster.
Förhållanden vid besprutning
Använd inte dimspruta eller – anläggning vid klart solsken på grund av risken för skador.
Vattenmängd
I fruktträd är vattenmängden med tryckspruta 500–2000 l/ha och med dimspruta 300–500 l/ ha. I jordgubbe och hallon är vattenmängden med tryckspruta 500–1200 l/ha och med dimspruta 300–500 l/ha. I växthus används vatten högst 200 l / 1000 m2.
Begränsningar i användningen
hallon är användningen av preparatet tillåten endast efter skörden.
Karenstider
Växthusgurka, tomat och paprika 4 dygn, jordgubbe 14 dygn samt fruktträd 30 dygn.
Behärskandet av resistens
I tomat, gurka, paprika och prydnadsväxter får preparatet användas högst två gånger under växtperioden för att man skall undvika uppkomsten av sådana stammar av växthusspinnkvalster som är tåliga för medlet. Bärväxter och fruktträd får behandlas en gång under växtperioden.
Förpackning/partiförpackning
1 kg / 1 st.
Tips för användningen
Genom att tillsätta Silwet Gold – fästmedel 0,01–0,02 % till sprutlösningen reducerar man spåren av besprutning på prydnadsväxternas blad och på frukterna av tomat och paprika.
Bruksanvisning
Äpple, päron, körsbär och plommon
Träden besprutas då minst 80 % av vinteräggen har kläckts. 0,25–1,0 kg/ha. Brukskoncentration med tryckspruta 0,05 % och med dimspruta 0,10–0,15 %.
Jordgubbe
Jordgubbar besprutas då de övervintrade växthusspinnkvalstren kommit fram. 0,25–0,6 kg/ha. Brukskoncentration med tryckspruta 0,05 % och med dimspruta 0,10–0,15 %.
Hallon
Behandlas vid behov efter skörden om stammen av växthusspinnkvalster hotar växternas övervintring. 0,25–0,6 kg/ha. Brukskoncentration med tryckspruta 0,05 % och med dimspruta 0,10–0,15 %.
Gurka, tomat, paprika och prydnadsväxter
Växterna besprutas en gång i början av infektionen av växthusspinnkvalster. 0,05 % vid besprutning. Med kalldimspruta är bruksmängden 100 g / 1000 m2.
- Svamp och mögel
Aliette
För bekämpning av kronröta och rödröta i jordgubbe, bladmögel i åkerbär, frilandsgurka och sallat och rotsjukdomar i prydnadsväxter samt av basfläcksjuka förorsakad av Phytophthora cactorum på klumprotsplantor av björk.
- Två förpackningsstorlekar, 1 kg och 6 kg.
- Godkänt också för bekämpning av rödröta.
- Förebyggande användning i många växter.
Aktiv substans
Fosetyl-Al 800 g/kg.
Egenskaper
Aliette 80 WG är ett är ett systemiskt verkande växtskyddsmedel som effektivt skyddar både växtens rötter och dess ovanjordiska delar. Den aktiva substansen transporteras aktivt i växten både uppåt och nedåt mot rötterna och tillväxtpunkterna. Den bästa effekten erhålls då preparatet används i förebyggande syfte, eftersom preparatets helande eller kurativa effekt är svag. Då preparatet används som bevattningsmedel är det i praktiken oskadligt för nyttoorganismer.
Effektivitet
Aliette 80 WG förebygger groningen av sporer, inträngandet i växter och sporbildningen av algsvampar (Phytophthora, Bremia, Pythium och Peronospora). Dessutom hjälper preparatet växtens egna försvarsmekanismer att fungera effektivare. Preparatet fungerar bäst då det används i förebyggande syfte.
Förhållanden vid behandlingen
Då beståndsbesprutningar görs med Aliette 80 WG borde luftens relativa fuktighet vara så hög som möjligt. En bevattning med 3–10 mm efter behandlingen minskar risken för skada i sallat. Om man inte har bevattningsmöjligheter kan man till besprutningsvattnet tillsätta släckt kalk (Ca(OH)2) 1 kg/ha om vattnets kvalitet är god.
Begränsningar i användningen
Aliette WG 80 får inte användas på grundvattenområden. På frilandsodlingar bör växtskyddsbehandlingarna göras före medlet av september. Högst tre beståndsbesprutningar per växtperiod är tillåtna i jordgubbe och åkerbär. Högst fyra beståndsbesprutningar per bestånd är tillåtna i gurka och sallat. Då nedsänkningsbehandling används kan den första skörden göras först under påföljande år, eftersom resthaltsundersökningar för detta behandlingssätt saknas.
Karenstider
Gurka tre dygn, jordgubbe, åkerbär och sallat 14 dygn.
Behärskandet av resistens:
Risken för resistens är liten hos preparatet Aliette 80 WG. Högst fyra beståndsbesprutningar per bestånd är tillåtet.
Förpackningar/partiförpackningar:
1 kg / 10 st, och 6 kg / 1 st.
Bruksanvisning
Jordgubbe
Nedsänkningsbehandling av barrotsplantor eller bevattning av klumprotsplantor före planteringen. 0,2–0,3 % barrotsplantor 0,3 % klumprotsplantor.
Jordgubbe
Radbesprutning efter planteringen eller under skördeår. På våren två gånger med 20–30 dygns intervall och en gång efter skörden 4,0 kg/radhektar.
Åkerbär
Beståndsbesprutningarna påbörjas före blomningen. Behandlingen förnyas med en veckas intervall. 0,3 %.
Frilandsgurka
Beståndsbesprutningar med två veckors intervall senast då de första symptomen blir synliga. 0,3 % eller 3,0 kg/ha.
Sallat
Bevattning av växtunderlaget före planteringen. Beståndsbesprutning efter det plantorna rotat sig med 10–14 dygns intervall. 0,3–0,7 kg/m3 växtunderlag 3,0 kg/ha.
Klumprotsplantor av björk
Beståndsbesprutning 2–3 veckor innan plantorna förs ut ur växthuset. 0,3 %.
Prydnadsväxter
Inblandat i eller bevattning av växtunderlaget före krukningen. 0,4 kg/m2 växtunderlag 0,1 % som bevattning 10 l/m2.
Prydnadsväxter
Bevattning efter krukningen med 3–4 veckors intervall. 0,05–0,3 %.
Prydnadsväxter
Beståndsbesprutningar med 3–4 veckors intervall. 0,3–0,4 %.
- Svamp och mögel
Previcur Energy
Mot svampangrepp i odlingar av huvudkål, blomkål, broccoli, brysselkål, tomat och gurka i växthus samt av sallat i växthus och på friland.
- Kan användas antingen som sprutmedel eller som bevattningsmedel även på grundvattenområden.
- Den ena aktiva substansen rör sig uppåt och den andra överallt i växten.
- Godkänt också för tomater och frilandsgurka.
Aktiv substans
Propamocarb 530 g/l.
Fosetyl 310 g/l.Egenskaper
Previcur N är ett systemiskt verkande växtskyddsmedel. Det skyddar effektivt både växtens rötter och dess ovanjordiska delar. Preparatets två aktiva substanser propamocarb och fosetyl är formulerade att vara effektivare än vid användning i en vanlig tankblandning. Man kan bevattna med Previcur Energy före groning eller plantering och således i förebyggande syfte stärka plantorna. I praktisk odling är preparatet ofarligt för nyttoorganismer.
Effektivitet
Previcur N förebygger algsvamparnas tillväxt, deras inträngning i växten samt deras sporbildning. Dessutom hjälper preparatet växtens egna försvarsmekanismer att fungera effektivare. Previcur Energy har också en förebyggande inverkan på andra algsvampar (t.ex. Phytophthora).
Förhållanden vid behandling
Vid behandling genom bevattning bör växtunderlaget vara fuktigt för att man skall undvika skador på bladen. Skaderisken ökar vid höga temperaturer och vid behandling av nyligen planterade plantor.
Vattenmängd
På friland vid bekämpning av sallatsbladmögel 250– 1000 l/ha. Vid bevattning av sålådor och krukceller 2–4 l/m2. Vid bevattning av planterade plantor i växthus och på friland enligt behov av bevattning.
Begränsningar i användningen
Previcur Energy får användas högst två gånger per bestånd.
Karenstid
Gurka och tomat 3 dygn, kålväxter, 14 dygn, sallat 21 dygn.
Behärskandet av resistens
Användningen av Previcur Energy förebygger uppkomsten av resistens, eftersom preparatet innehåller två aktiva substanser. Av de aktiva substanserna har propamocarb en liten till medelmåttlig risk för resistens medan risken för resistens hos fosetyl är liten. Två behandlingar per bestånd är tillåten.
Förpackning / partiförpackning
1 l / 12 st.
Tips vid användningen
Previcur N är fortfarande godkänt för användning i prydnadsväxter och växthusgurka.
Bruksanvisning
Sallat
Efter planteringen som besprutning av bladverket. 2,5 l/ha.
Sallat, gurka, tomat och kålväxter
Genast efter sådden. En andra behandling 10–14 dygn efter uppkomsten. 3 ml/m2.
Gurka och tomat
Efter planteringen. En andra behandling 10–14 dygn senare. 0,3 l / 1000 m2 (0,125 ml/planta).
- Tillväxtreglering
B-Nine SG
För tillväxtreglering av prydnadsväxter i växthus.
- Marknadens mest populära tillväxtregulator.
- Smidiga bruksmängder och intervall mellan behandlingarna.
- Effektiverar användningen av utrymme vid blomsterodling.
Aktiv substans
Daminozid 850 g/kg.
Egenskaper
Växter som behandlats med preparatet B-Nine SP får en kompaktare och lägre form än obehandlade växter. Behandlingen förbättrar växternas förmåga att utstå transport och gör dem mera mörkgröna. Preparatet är fullständigt upplösbart i vatten.
Effektivitet
B-Nine SP är ett lokalsystemiskt medel. Det upptas i växterna endast via bladen och kommer in i växterna via klyvöppningarna. Ju längre växterna förblir fuktiga desto bättre uppsugs den aktiva substansen. Följande växtarter kan behandlas med B-Nine SP: Achimenes spp., Ageratum houstonianum, Anthirrimum majus, Aschlepias spp., Aster novi-belgii, Begonia spp., Bellis perennis, Brachycome multifida, Browallia speciosa, Callistephus chinesis, Calendula officinalis, Coleus blumei –hybrider, Campanula isophylla, Capsicum annuum, Catharanthus roseus, Celosia spp., Chaenostoma cordatum, Columnea spp., Coreopsis grandiflora, Crossandra infundibuliformis, Dahlia x cultrorum, Diascia barberae, Dendranthema indicum - hybrider, Dianthus spp., Dorotheanthus bellidiformis, Eustoma grandiflora, Exacum affine, Fuchsia x hybrida, Gardenia jasminoides, Gerbera jamesonii - hybrider, Hydrangea macrophylla, Impatiens spp., Kalanchoe blossfediana, Lobelia spp., Matthiola incana annua, Mauranthemum paludosum, Mimulus hydrider, Nemesia strumosa, Nicotiana x sanderae, Petunia x hybrida, Phlox drummondii, Rademachera sinica, Ranunculus ”Bloomingdate” - hybrider, Rhododendron simsii, Salvia splendens, Sanvitalia speciosa, Senecio cruentus - hybrider, Solanum pseudocapsium, Tagetes spp., Verbena spp., Viola x wittrockiana, Xerochysum bracteatum och Zinnia elegans.
Förhållanden vid behandling
Vid en behandling med B-Nine SP bör bladen vara torra, växterna vara vid god tillväxt och ha en god vätskespänning. Behandling i klart solsken bör undvikas.Den lämpligaste besprutningstemperaturen är 18–21oC (minimum 16oC och maximum 25 oC) och den relativa luftfuktigheten bör överstiga 60 %. Behandling på knopp- och blomningsstadiet bör undvikas på grund av risken för skador. Innan man besprutar nya växtarter eller – sorter eller om förhållandena skiljer sig från tidigare, är det skäl att först bespruta några växter för att man skall försäkra sig om deras härdighet. Preparatet får inte blandas med andra bekämpningsmedel, gödselmedel eller spårgödselmedel. Preparatet innehåller fästmedel, varför något skilt fästmedel inte behöver tillsättas.
Vattenmängd
150–200 ml/m2. Växterna besprutas så att de blir droppvåta.
Bruksmängd
Exakt bruksmängd för varje växtart kan inte anges, då förutom växtarten även andra faktorer inverkar på bruksmängden, såsom växtförhållandena (bl.a. fuktighet, gödsling, temperatur och ljusmängd), spruttekniken, vattenmängden som används vid besprutning, antalet besprutningar och sprutintervallens längd, växtens utvecklingsstadium vid den första besprutningen samt hurudant slutresultat man önskar.
Observera vid användningen
Efter en besprutning med B-Nine SP får växterna bevattnas eller duschas tidigast då 12 timmar har förflutit. Behandlingen kan fördröja utvecklingen hos vissa arter och sorter. Preparatet får inte användas vid produktion av blommor som är avsedda som föda.
Karenstid
Den arbetshygieniska karenstiden är 24 timmar.
Förpackningar/partiförpackningar
60 g / 10 st, 500 g/ 10 st.
Bruksanvisning
Krukväxter
Växterna besprutas så de blir droppvåta. Sprutvätska åtgår beroende på växternas storlek och frodighet 150–200 ml/m2. 0,1–0,4 % (10–40 g/ 10 l vatten).
Sommarblommor
Växterna besprutas så de blir droppvåta. Sprutvätska åtgår beroende på växternas storlek och frodighet 150–200 ml/m2. 0,3–0,6 % (30–60 g/ 10 l vatten).
- Mjöldagg
Diabolo
Tidigare Fungazil SL 100. För bekämpning av mjöldagg i gurka, tomat, paprika, och prydnadsväxter vid odling i växthus.
- Lokalsystemiskt medel.
- Lämpar sig nu för ljusodling av grönsaker – karenstid 1 dygn.
Aktiv substans
Imazalil 100 g/l.
Egenskaper
Den aktiva substansen i Fungazil 100 SL tränger in i växtens ytliga cellvävnad under sönderdelning av svampens cellväggar varvid svampmycelet förstörs. Eftersom preparatet har en svag helande verkan ger behandling av utsädespotatisen före lagringen och beståndsbesprutningar genast då sjukdomssymptomen blir synliga den bästa effekten.
Effektivitet
Fungazil 100 SL har i utsädespotatis effekt mot utsädesburna sjukdomar såsom silverskorv, Phoma-torröta, Fusarium-torröta och blåsskorv. I växthusodling används preparatet för bekämpning av mjöldaggsvampar varvid man får sidoeffekt mot svartfläcksjuka i rosor, gråmögel och svartprickröta i gurka. Det effektivaste är att göra ett besprutningsblock vilket består av 2–3 på varandra följande besprutningar med 7–10 dygns intervall.
Förhållanden vid behandling
Potatisarna borde rulla runt vid betning för att bli behandlade från alla sidor. Potatisarna som betas bör vara så fria från mull som möjligt och vara vid vila. Den mest effektiva behandlingen fås då betningen görs omedelbart efter upptagningen i samband med inlagringen. Preparatet Fungazil 100 SL bör inte vid odling i växthus bespruta svid klart solsken. Vid behandling på eftermiddagen bör sprutmedlet torka in i beståndet före natten.
Vattenmängd
Preparatet används som sådant utan utblandning eller 150 ml Fungazil 100 SL utblandat i 1–2 liter vatten vid betning av potatis. Av sprutvätska används högst 200 liter för 1000 m 2 vid växthusodling.
Begränsningar i användningen
Preparatet får inte användas i tidigpotatis. Ett bekämpningsblock per år är tillåtet. Det rekommenderas att man gör en provbesprutning på el liten areal i sorter där man inte har erfarenheter av användning av produkten.
Karenstider
Fruktgrönsaker 1 dygn. Arbetshygienisk karenstid 24 timmar.
Behärskandet av resistens
Resistensrisken för Fungazil 100 SL är medelmåttlig. Medlet hör till gruppen DMI-fungicider. För att man skall undvika resistens används imazalil i bekämpningsblock, två eller högst tre gånger efter varandra med 7–10 dygns intervall. Åt samma bestånd bör imazalil under en växtsäsong användas i ett bekämpningsblock. I grönsaksbestånd ingår högst två behandlingar med Fungazil 100 SL i ett bekämpningsblock. Efter detta bör vid bekämpning användas en aktiv substans med annat verkningssätt ifrån någon annan grupp av aktiva substanser. Högst vart tredje bekämpningsblock kan utgöras av imazalil.
Förpackning/partiförpackning
5 l / 3 st.
Tips vid användningen
Kalldimsprutning av produkten Diabolo i höga bestånd eller i växthus ger ett ojämnt bekämpningsresultat och kan på så vis påskynda uppkomsten av resistens. Vi rekommenderar besprutning i stället för kalldimsprutning.
Bruksanvisning
Gurkor, sommarsquash och melon i växthus
Besprutning genast då symptom på mjöldagg syns och behandlingen förnyas efter 7–10 dygn. 50–100 ml preparat / 100 l vatten.
Tomat, paprika och äggplanta i växthus
Besprutning genast då symptom på mjöldagg syns och behandlingen förnyas efter 7–10 dygn. 200 ml preparat / 100 l vatten.
Rosor i växthus
Besprutning genast då de första symptomen på mjöldagg syns. 200–300 ml preparat / 100 l vatten.
Begonior i växthus
Besprutning genast då de första symptomen på mjöldagg syns. 50–100 ml preparat / 100 l vatten.
Andra prydnadsväxter i växthus
Besprutning genast då de första symptomen på mjöldagg syns. 50 ml preparat / 100 l vatten.
- Gråmögel
Frupica SC
För bekämpning av gråmögel, mjöldagg och bladfläcksjukdomar i jordgubbe. Utvidgat användningsområde (off-label): För bekämpning av mjöldagg och gråmögel på prydnadsväxter i växthus och på friland, på jordgubbe i växthus och tunnlar samt för bekämpning av svampsjukdomar i skogsplantproduktion.
- Effekt både mot gråmögel och mot mjöldagg i jordgubbe.
- I vätskeform – lätt att dosera.
- Kort karenstid.
Aktiv substans
Mepanipyrim 440 g/l.
Egenskaper
Frupica SC är ett effektivt preparat för bekämpning av gråmögel och vid användning av den högsta rekommenderade dosen även mot mjöldagg. Preparatet inverkar på olika processer hos svampen och förhindrar dess haustorium att tränga in i växterna. Frupica SC är ett kontaktverkande och lokalsystemiskt (translaminart) och det rör sig genom bladet. Det lämpar sig synnerligen väl som en del av ett program mot växtsjukdomar i jordgubbe. I sorter som är känsliga för mjöldagg görs den första besprutningen redan före blomningen.
Effektivitet
Frupica SC har effekt mot såväl gråmögel som mjöldagg och bladfläcksjukdomar i jordgubbe. Medlet har en sidoeffekt mot växtsjukdomen Collectotrichum.
Förhållanden vid besprutning
Bespruta i ett torrt bestånd. Efter besprutningen fäster sig medlet väl vid växterna och är regnfast en timme efter behandlingen.
Vattenmängd
500–1000 l/ha
Karenstid
Jordgubbe 5 dygn.
Behärskandet av resistens
I jordgubbe får medlet användas högst två gånger under en växtperiod. I besprutningsprogrammet bör användas preparat vars verkningsmekanism är av annan typ, t.ex. Teldor.
Förpackning/partiförpackning
1 l / 10 st, 50 ml / 10 st.
Bruksanvisning
Jordgubbe
Bekämpning av jordgubbsmjöldagg omedelbart före blomningen.
0,9 l/ha
Jordgubbe
Vid bekämpning av gråmögel görs första besprutningen vid början av blomningen.
0,7–0,9 l/ha
Off-label:
Prydnadsväxter i växthus och på friland.
För bekämpning av mjöldagg och gråmögel (bl.a. Sphaerotheca spp., Microspaera spp. och Oidium spp.) vid odling av prydnadsväxter, även plantskolväxter, i växthus och på friland. Beståndet behandlas genast då mjöldagg har upptäckts.
0,09 % Frupica SC + 0,02 % Silwet Gold -kiinnitettä
Vid odling av blomlökar och –knölar, såsom tulpaner, lilja och svärdslilja, för bekämpning av gråmögel (Botrytis spp.).
Behandlas 1–2 gånger efter att de tagits till gagn. Den sista behandlingen senast två veckor före skörd. Beroende på sjukdomstryck och väderförhållanden är intervallet mellan behandlingar 7–10 dagar.
0,07–0,09 %
Jordgubbsodlingar i växthus och plasttunnlar.
Vid odling av jordgubbe besprutas sorter med benägenhet till att få mjöldagg strax före blomningen eller då de första symptomen på sjukdomen observerats. För bekämpning av gråmögel första gången vid början av blomningen (5–10 % av blommorna öppnade), varigenom man skyddar blommorna och karten som utvecklas från infektion.
0,07–0,09 %
Bekämpning av svampsjukdomar i skogsplantskolor
Besprutning då symptomen uppenbarar sig.
0,9 l/ha
- Bladlöss
Movento
För bekämpning av bladlöss på prydnads- och plantskoleväxter, sallat, gurka, tomat och paprika i växthus.
- Unik rörlighet inne i växten – rör sig t.o.m. in i roten.
- Med rätt val av tidpunkt många skadeinsekter med en besprutning.
- Selektiv effekt – lämpar sig väl för IPM-odling på friland.
Aktiv substans
Spirotetramat 100 g/l.
Egenskaper
Movento SC 100 är ett i två riktningar systemiskt preparat för bekämpning av olika sugande insekter. Den aktiva substansen rör sig både i bast- och trädelen och transporteras till de äldre växtdelarna och inte enbart till tillväxtpunkterna. En tillräcklig effekt i gamla blad uppnås bara om vätskeflödet är tillräckligt.
Effektivitet
Movento SC 100 verkar i första hand vid insekterna näringsintag och knappast alls genom kontakt. Den aktiva substansen bör först uppsugas i växten för att den skall kunna transporteras i växten och ha effekt mot sugande insekter. Effekten blir synlig med en fördröjning, mjöllössens larver blir inte fullvuxna och den fortsatta utvecklingen av unga bladlöss blir förhindrad. Bladlöss som gömmer sig i skrumpna blad och rotlöss i växtunderlaget kan bekämpas effektivt med Movento. Preparatet har en sidoeffekt mot spinnkvalster.
Förhållanden vid behandling
Växterna som behandlad bör vara vid tillväxt och inte i vila.
Vattenmängd
På friland 300–1500 l/ha. I växthus högst 150 l / 1000 m2.
Begränsningar i användningen
Movento SC 100 borde inte användas i murat (Hedera helix) på grund av risken för skador. Preparatet är skadligt för humlor och bin, behandla inte blommande bestånd.
Karenstider
Gurka, paprika och tomat 3 dygn, kålväxter 3 dygn, sallat 7 dygn, fruktträd 21 dygn.
Behärskandet av resistens
För behärskandet av resistens är det viktigt, att preparat som har liknande verkningsmekanism inte används flere gånger efter varandra mot samma skadegörare. Preparaten Movento SC 100 och Envidor 240 SC hör till samma grupp av aktiva substanser. Movento SC 100 får användas maximalt två gånger under växtperioden. I gurka, paprika och tomat är under en lång odlingssäsong två bekämpningsblock tillåtna, i vilka ingår två besprutningar.
Förpackning/partiförpackning
1 l / 12 st.
Tips för användningen
Vid bekämpning av päronbladloppa lönar det sig att använda den största vattenmängden och till sprutlösningen tillsätta 0,025 % Sito Plus -fästmedel. Sköldlöss bekämpas då de är vid det första larvstadiet. Till sprutlösningen tillsätts 0,01 % Silwet Gold -fästmedel.
Bruksanvisning
Äpple
Behandlingen görs då skadegörare uppenbarar sig, då alla kronblad fallit av ända fram till det att frukten uppnått 30 % av sin slutliga storlek (BBCH 69–73). 0,75 l / meter höjd hos trädet, dock högst 2,25 l/ha.
Päron
Behandlingen görs då skadegörare uppenbarar sig, då alla kronblad fallit av ända fram till det att frukten uppnått 30 % av sin slutliga storlek (BBCH 69–73). Bekämpning av bladloppor görs då > 30 % av äggen är gula till sin färg. 0,75 l / meter höjd hos trädet, dock högst 2,25 l/ha.
Körsbär och plommon
Behandlingen görs då skadegörare uppenbarar sig, då alla kronblad fallit av ända fram till det att frukten börjar få sin färg (BBCH 69–81). 0,375 l / meter höjd hos trädet, dock högst 1,125 l/ha.
Kålväxter
Behandlingen görs då skadegörare uppenbarar sig (BBCH 13–49). 0,75 l/ha.
Sallat
Behandlingen görs då skadegörare uppenbarar sig (BBCH 13–49). 0,45 l/ha 0,75 l/ha vid bekämpning av rotlöss på sallat.
Gurka, paprika och tomat
Behandlingen görs då skadegörare uppenbarar sig. 0,72 l / höjdmeter hos beståndet, högst 1,44 l/ha.
Prydnads- och plantskoleväxter
Behandlingen görs då skadegörare uppenbarar sig. 0,75 l/ha.
- Gråmögel
Prolectus
Mot gråmögel i växthusodlingar av tomat, aubergine, paprika, gurkväxter med ätligt skal och jordgubbar.
- En bred effekt mot gråmögel.
- Ett alternativ med låg till medelhög resistensrisk.
- Goda möjligheter att samtidigt använda nyttoinsekter.
Användningsområde
Mot gråmögel i växthusodlingar av tomat, aubergine, paprika, gurkväxter med ätligt skal och jordgubbar.
Prolectus är ett svampmedel mot gråmögel (Botrytis cinerea) i växthusodlingar (inkluderar ej tunnelodling) av gurkväxter med ätligt skal, tomater, paprika, aubergine och jordgubbar. Medlet har både förebyggande, kurativ och translaminär aktivitet och verkar både kontaktverkande och translaminärt.
Prolectus angriper gråmögelsvampen genom att hämma svampens grodd- och mycelietillväxt och har även vissa antisporulerande egenskaper. Prolectus ska användas i behandlingsprogram tillsammans med andra gråmögelmedel med annorlunda verkningsmekanism.
Användning
Tomater, aubergine, paprika och gurkväxter med ätligt skal i växthus: 80–120 g/100 l vatten (0,08–0,12 %).
Jordgubbar i växthus: 120 g/100 l vatten.
- Fästmedel
Silwet Gold
Specialfästmedel för bekämpningsmedel och bladgödselmedel.
- Synnerligen effektivt fästmedel.
- Förbättrar utbredningsjämnheten.
- Förbättrar regnbeständigheten.
- Möjliggör en mindre vattenmängd.
Egenskaper
Silwet Gold är ett fästmedel baserat på silikon. Det avlägsnar ytspänningen från vattenlösningar betydligt effektivare än de traditionella fästmedlen. Av denna orsak förbättras sprutvätskans utbredningsjämnhet på växtytan märkbart. Dropparna sprider sig även till ställen, som vanligen är svårbehandlade, t.ex. blad som håller på att öppna sig och blomställningar. Den förbättrade utbredningsjämnheten möjliggör också användningen av en mindre vattenmängd. Regnbeständigheten förbättras, då preparatet sprids jämnt på växtens yta och torkar snabbare.
Förpackning / partiförpackning
500 ml / 6 st.
Tips för användningen
Den rekommenderade brukskoncentrationen är 0,01–0,15 % och den högsta dosen är 0,3 l/ha. Den högsta koncentrationen kan man använda endast med systemiska produkter och med icke-selektiva ogräsmedel. Med kontaktverkande medel används koncentrationen 0,01–0,1 %.
I åkerväxter är bruksmängden vanligen 0,1 l/ha varvid vattenmängden är 100–200 l/ha. En högre dos av Silwet Gold eller en större vattenmängd förbättrar inte utbredningsjämnheten men ökar risken för att lösningen rinner ner på marken. Bekämpningstidpunkterna och karenstiderna finns angivna på försäljningsförpackningen hos de preparat som används i tankblandning med Silwet Gold.
Effekten hos medel som används mot jordgubbsspinnkvalster kan förbättras genom tillsats av fästmedlet Silwet Gold.
Bruksanvisning
Jordgubbe
Vid bekämpning av jordgubbsspinnkvalster, skadeinsekter och gråmögel. 0,025–0,05 % (25–50 ml/100 l vatten)
Fruktträd, bärbuskar
Vid bekämpning av skadeinsekter och växtsjukdomar. 0,025–0,05 % då vattenmängden är 60–70 % av den normalt använda.
Grönsaker
Vid bekämpning av skadeinsekter och växtsjukdomar. 0,025–0,05 % då vattenmängden är 200–300 l/ha.
Bladgödselmedel
Vid bekämpning av skadeinsekter och växtsjukdomar. 0,025–0,05 % då vattenmängden är 60–70 % av den normalt använda.
Prydnadsväxter
Vid bekämpning av skadeinsekter och växtsjukdomar. 0,025–0,05 % då vattenmängden är 60–70 % av den normalt använda.
- Gråmögel
Switch 62,5 WG
Switch är ett preparat med mycket god effekt mot gråmögel (Botrytis cinerea och Sclerotinia spp.) och svartfläcksjuka (Colletotrichum).
Switch består av två verksamma beståndsdelar, cyprodinil och fludioxonil, vilka verkar på helt olika, unika sätt för att hämma svampens utveckling.
Mot svampangrepp i odlingar av jordgubbar i växthus och på friland. Mot svampangrepp i sallatsväxter, kryddväxter/örter, prydnadsväxter, aubergine, paprika, tomat i växthus.
- Gråmögel
Teldor
För att kontrollera gråmögel i jordgubb- och tomatodling i växthus.
- Skonsamt för växterna.
- Viktigt preparat för behärskandet av resistens.
- Breda användningsmöjligheter - kort karenstid.
Aktiv substans
Fenhexamid 500 g/kg.
Egenskaper
Teldor är ett skyddande, kontaktverkande preparat för bekämpning av svampsjukdomar. Den aktiva substansen i Teldor, fenhexamid, hör till en grupp av aktiva substanser, hydroxianilider, till samma grupp hör inga andra preparat i Finland. Teldor lämpar sig utmärkt för IPM-odling av hallon, eftersom det inte är skadligt för Prestop Mix -nyttomikropreparat eller för bin.
Effektivitet
En förebyggande besprutning med Teldor skyddar mot gråmögel och Monilia-sjukdomar.
Förhållanden vid besprutning
Medlet fungerar redan vid +10 °C, men bäst då temperaturen är +20 °C och då luftens relativa fuktighet överstiger 90 %.
Vattenmängd
På friland använder man vatten 300–2000 l/ha beroende på beståndets höjd och täthet. I växthus använder man högt 150 l / 1000 m2 av vatten.
Begränsningar i användningen
Vinbärsbuskar får inte före skörden behandlas senare än en vecka efter avslutad blomning.
Behärskandet av resistens
Risken för resistens hos medlet Teldor är från medelmåttlig till liten, och medlet är det enda i sin grupp av aktiv substans. Preparatet kan användas två gånger under växtperioden men dock inte för besprutningar som följer på varandra. Vid bekämpning av gråmögel i tomat är det tillåtet att göra tre behandlingar under ett år. Av dessa tre behandlingar får två vara på varandra följande. Behandlingarna med Teldor borde högst få utgöra en tredjedel av alla bekämpningsbesprutningar mot gråmögel.
Karenstider
Jordgubbe, sallat och även salladsväxter av familjen Brassica, körsbär och plommon, bönor, tomat samt örter 3 dygn, fruktgrönsaker 1 dygn, övriga bär och vindruvor 7 dygn.
Förpackning / partiförpackning
1 kg / 1 st.
Bruksanvisning
Jordgubbe
1–2 besprutningar under blomningen; 1,5 kg.
Vinbär
1–2 besprutningar under blomningen; 1,5 kg.
Hallon
1–2 besprutningar under blomningen; 1,5 kg.
Tomat
1–3 besprutningar enligt behov; 0,1 % lösning.
Prydnadsväxter
1–2 besprutningar då symptomen är synliga; 200–500 g / 100 m2.
Jordgubbe i växthus (off-label)
1–2 besprutningar under blomningen; 0,1 % lösning
Äggplanta, paprika, kryddpaprika, gurka, frilandsgurka, sommar- och Pattison.squash, gröna bönor och brytbönor vid bekämpning av gråmögel i växthus
1–3 besprutningar vid behov; 0,1 % lösning.
Sallater och också salladsväxter av familjen Brassicaceae i växthus och på friland vid bekämpning av bomullsmögel och gråmögel
1–3 besprutningar vid behov; 0,1 % lösning.
Örter i växthus och på friland vid bekämpning av bomullsmögel och gråmögel
1–2 besprutningar vid behov; 0,1 % lösning.
Krusbär (även hybrider med andra växter av släktet Rbes), björnbär, japanskt vinhallon, åkerbär, låhallon, loganbär, boysenbär och hjortron
1–4 besprutningar vid behov; 1,5 kg.
- Svamp och mögel
Topas 100 EC
Topas 100 EC är ett systemiskt preparat som verkar både förebyggande och kurativt mot ett stort antal sjukdomar som uppträder i äpple-, päron-, prydnadsväxt- och jordgubbsodlingar.
Topas 100 EC tas upp av växten och fördelas med den uppåtgående saftströmmen. Långtidseffekten av Topas 100 EC är mycket god men påverkas av väder och tillväxtbetingelser.
Topas bekämpar också mögel i paprika-, gurk-, jordgubb- och tomatodling i växthus.
- Fjärilslarver
Turex
För bekämpning av skadeinsekter på gurka, tomater och prydnadsväxter i växthus samt på kålväxter, kålrot och rova på friland.
- Biologiskt alternativ vid bekämpning av fjärilslarver
- lämpar sig också för ekologisk produktion
- lämpar sig för IP-produktion
Aktiv substans
Bacillus thuringiensis subsp. aizawai (stam GC-91) -bakterie 50 %.
Egenskaper
Turex 50 WP är ett biologiskt bakteriepreparat, som aktiveras i fjärilslarvernas tarmkanal. Skadeinsekterna blir utsatta för medlet efter att ha ätit av växtdelar på vilka det finns Turex. Den bästa effekten fås, då larverna är aktiva och äter väl. En större larv kräver en större mängd av medlet för att dö än en liten. Effekten hos preparatet blir synlig med ett par dagars fördröjning efter det att larven har blivit utsatt för bakterien. Turex WP 50 är även godkänt för användning vid ekologisk produktion. Vid behov förnyas behandlingen efter ungefär en vecka.
Effektivitet
Turex har god effekt mot bl.a. följande fjärilslarver: kålfjäril (Pieris brassicae), rovfjäril (Pieris rapa), rapsfjäril ( Pieris napa), kålmal (Plutella xylostella), grönsaksfly (Lacanobia oleracea) och gammafly (Autographa gamma). Preparatet har ingen effekt mot andra arter av insekter. Om det förekommer andra skadeinsekter i beståndet använder man andra preparat för att bekämpa dessa.
Förhållanden vid besprutning
Det lönar sig att undvika besprutning vid klart solsken, eftersom solens UV-strålning försvagar preparatets effekt. Det är alltså rekommendabelt att spruta medlet på kvällen eller på dagen vid molnigt väder. Om temperaturen vid besprutningsögonblicket är låg (under 15 grader) är fjärilslarverna passiva och man erhåller inte önskat resultat. Om besprutningsvattnets pH-värde överstiger 7, rekommenderas det att man till sprutlösningen tillsätter preparatet X-change.
Vattenmängd
Med traktorspruta 200–600 l/ha, med ryggspruta 6–9 l / 100 m2.
Karenstid
3 dygn
Förpackning/partiförpackning
1 kg / 1 st
Bruksanvisning
Växthus
Besprutning med tryckspruta eller kalldimspruta 75 g / 1000 m2.
Friland
Med tryckspruta 0,8–1,2 kg/ha.
Kummin
1 kg/ha.
Äpple, päron
1,5-2,0 kg/ha.
Fruktgrönsaker
0,05% lösning.
Sallad på friland
1 kg/ha.
- Bladlöss
Teppeki
BeskrivningFör bekämpning av bladlöss.
- Specialmedel för bekämpning av bladlöss
- Lämpar sig för IP-produktion.
- Ofarligt för nyttoorganismerna på åkern.
- Lång verkningstid.
Aktiv substans
Flonicamid 500 g/kg.
Egenskaper
Teppeki är ett modernt medel för bekämpning av bladlöss. Det har effekt endast mot bladlössen och är oskadligt för de andra insekterna på åkern. Medlet lämpar sig därför speciellt bra för den moderna IP-odlingen. Efter besprutningen tänger medlet in i växten och transporteras där uppåt och skyddar också de växtdelar som bildas efter besprutningen. Medlet har även en s.k. translaminär inverkan, vilket betyder det, att de bladlöss som befinner sig på undre sidan av bladet i skydd för sprutvätskan också blir bekämpade. Efter några timmar efter besprutningen upphör bladlössen att äta. Effekten hos besprutningen räcker till och med 4 veckor. Temperaturen har ingen inverkan på effekten hos preparatet, men man bör undvika att spruta vid mycket varmt väder.
Effektivitet
Teppeki har effekt mot alla arter av bladlöss.
Vattenmängd
Äpple och päron 200–1000 l/ha, potatis 200–500 l/ ha, höstvete 150–300 l/ha.
Karenstid
Äpple, päron och potatis 21 dygn, höstvete 28 dygn.
Behärskandet av resistens
För förhindrande av uppkomst av resistenta stammar av bladlöss får det tillåtna antalet bruksgånger inte överstigas. Om det finns behov för ytterligare besprutningar måste man använda preparat, vilka till sitt verkningssätt tillhör en annan grupp än Teppeki.
Förpackning/partiförpackning
500 g / 10 st.
Bruksanvisning
Äpple och päron
Bladlöss, såsom grön och röd äpplebladlus, röd päronbladlus. Då skadegörarna kommer till beståndet före och efter blomning (BBCH 51–57 och 71–75) max tre behandlingar (sprutintervall ca tre veckor). 140 g.
Potatis
Bladlöss, såsom persika-, getapels-, potatis- och brakvedsbladlus: Från knölbildningen fram till mognaden (BBCH 40–90). Max två behandlingar (sprutintervall ca tre veckor). 160 g.
Höstvete
Bladlöss, såsom sädes-, havre- och grönstrimmig bladlus: Från axgången (1/4 av axet synligt) fram till mjölkmognaden (BBCH 53–73). Max två behandlingar (sprutintervall ca tre veckor). 100-140 g.