Kemiallinen torjunta
Yllättävissä tai vakavissa tapauksissa ainut ratkaisu saattaa olla kemiallisten torjunta-aineiden käyttö.
Torjunta-aineet
Olemme Bernerin torjunta-aineiden jälleenmyyjä.
Tiedämme, että tarve torjunta-aineille voi syntyä hyvän nopeasti ja yllättävästi, joten pidämme suoraan varastosta saatavilla yleisimpiä kasvihuoneissa käytettyjä tuotteita.
Huomioithan, että kasvinsuojeluainetutkinto tarvitaan ostettaessa ja käytettäessä ammattikäyttöön tarkoitettuja kasvinsuojeluaineita tai jos kasvinsuojeluaineiden käyttö on ammattimaista. Lue aina voimassa oleva käyttöturvallisuustiedote ja käyttöohjeet etiketistä ennen käyttöä.
- Kirvat
Mospilan
Rapsikuoriaisten torjuntaan rypsiltä ja rapsilta, kirvojen torjuntaan lehtisalaatilta avomaalla, kirvojen ja jauhiaisten torjuntaan omena- ja päärynäviljelyksiltä sekä koristekasveilta avomaalla ja kasvihuoneessa. Minor use -hyväksyntä (28.2.2022 asti) useille kasveille.
- Tehoaa pyretroideja kestäviin rapsikuoriaisiin
- Sekä kosketus että systeeminen vaikutus
- Pitkä vaikutusaika
Tehoaineet:
asetamipridi 200 g/kg
Ominaisuudet:
Mospilanin tehoaine, asetampridi, on neonikotinoidi-valmiste, joka vaikuttaa hyönteisiin sekä kosketusvaikutuksen kautta että systeemisesti. Valmisteen teho ruiskutuksen jälkeen kestää pitkään. Vaikutustavasta johtuen hyönteiset voivat säilyä elinkykyisinä jonkin aikaa ruiskutuksesta. Ne eivät kuitenkaan pysty enää vioittamaan kasveja. Valmisteen teho kestää kasvin kasvuvauhdista riippuen 7–14 vrk.
Tehokkuus:
Mospilan torjuu tehokkaasti rapsikuoriaiset, kirvat ja jauhiaiset. Rapsikuoriainen lopettaa syömisen välittömästi aineelle altistumisen jälkeen ja lopullisesti kuolee 1–3 vrk:n kuluessa.
Ruiskutusolosuhteet:
Ruiskuttamista stressaantuneeseen kasvustoon tulisi välttää. Ruiskutusnesteen tasainen levittyminen kasvustoon on tärkeää hyvän tehon saamiseksi. Valmiste on sateenkestävä heti valmisteen kuivuttua kasvustoon.
Käytön rajoitukset:
Valmistetta saa kevät- ja syysrypsillä ja kevät- ja syysrapsilla käyttää kerran kasvukauden aikana ja muilla kasveilla enintään 2 kertaa kasvukauden aikana.
Resistenssinhallinta:
Tuote kuuluu IRAC:n luokituksen mukaan tehoaineryhmään 4A (neonikotenoidit). Resistenssin ehkäisemiseksi on tärkeää, että valmistetta käytetään ohjeen mukaan. Myöskään vaikutusmekanismiltaan samanlaisia valmisteita (Confidor WG 70) ei pidä käyttää useita kertoja peräkkäin vaan valitaan aine toisesta tehoaineryhmästä.
Käyttövinkit:
Rapsikuoriaisten torjunnassa ensimmäiseen ruiskutukseen suositellaan Avaunt 150 EC:tä ja toiseen ruiskutukseen Mospilania. Näin saadaan torjuttua pyretroideja kestävät rapsikuoriaiset. Annostelu on helppoa, 1 dl = 75 g. Mospilanin ominaisuudet hyödynnetään parhaiten, kun viljelykasvi on hyvässä kasvussa. Valmiste sopii hyvin seoksiin lehtilannoitteiden kuten esim. Wuxal Microplantin kanssa.
Varoajat:
Varoaika omenalla, päärynällä ja lehtisalaatilla 14 vrk, kevät- ja syysrypsi- ja kevät- ja syysrapsilla 45 vrk. Kurkku, avomaankurkku, tomaatti, munakoiso, paprika, maustepaprika, kesäkurpitsa, vuonankaali, sinappikaali (rukola ja villirukola), vihanneskrassia Brassica-suvun lehdet ja idut, herneen ja retiisin ja muiden pienilehtisten Brassica-lajien lehdet (korjattu enintään 8-lehtisinä) (Brassica spp.)) kasvihuoneessa 3 vrk. Pinaatti ja lehtimangoldi 14 vrk.
Käyttöohje:
Rypsi ja rapsi Nuppuvaiheesta kukinnan alkamiseen (BBCH 51-64), torjuntakynnyksen ylittyessä. 150 g/ha, vesimäärä 200 l/ha Omena ja päärynä Ruiskutusajankohta onaikaisessa saastunnan vaiheessaja käsittely voidaan toistaa aikaisintaan kahden viikon kuluttua ensimmäisestä ruiskutuksesta. 250 g/ha, vesimäärä 500-1500 l/ha Salaatti Käsittely kirvoja vastaan tehdään saastunnan alkuvaiheessa. 250 g/ha, vesimäärä 200-300 l/ha Kirvat ja jauhiaiset koristekasveissa kasvihuoneissa Ruiskutusajankohta on aikaisessa saastunnan vaiheessa ja käsittely voidaan toistaa tarvittaessa 14 vrk:n kuluttua ensimmäisestä ruiskutuksesta. 250 g/ha kirvojen torjunnassa, 250-400 g/ha jauhiaisten torjunnassa, vesimäärä 1000-1500 l/ha Minor Use -käyttölupa useille eri kasveille. Tarkista ajankohtaiset käyttökohteet ja -ohjeet Tukesista.
- Vihannespunkki
Nissorun
Vihannespunkkien torjuntaan kurkulta, tomaatilta ja paprikalta kasvihuoneessa, mansikalta ja vadelmalta sadonkorjuun jälkeen ja koristekasveista kasvihuoneessa ja avomaalla, sekä hedelmäpuupunkin torjuntaan omena-, päärynä-, kirsikka- ja luumuviljelyksiltä. Laajennettu käyttöalue (Minor Use 6.9.2021 asti*): punkkien torjuntaan puuvartisten kasvien taimilta metsätaimitarhoilla.
- Käytännössä haitaton valmiste hyötyeliöille – sopii IPM viljelyyn
- Paikallissysteeminen valmiste
- Tehoaa punkkien muna- ja nuoruusasteisiin
Tehoaineet:
Heksytiatsoksi 100 g/kg
Ominaisuudet:
Nissorun on sekä kosketus- että syömävaikutteinen valmiste. Tehoaine kulkeutuu lehden läpi ja soveltuu siksi sumu- tai ULV-ruiskuihin tai laitteisiin. Haittavaikutukset ovat olemattomia biologisille hyötyeliöille ja pölyttäville hyönteisille.
Tehokkuus:
Nissorun tehoaa vihannespunkin ja hedelmäpuupunkin muniin ja nuoruusasteisiin. Se ei tehoa täysikokoisiin punkkeihin, mutta aineelle altistuneiden naaraiden munat eivät kuoriudu vaan kuolevat. Aineen lopullinen teho tulee näkyviin vasta n. 2 viikkoa käsittelyn jälkeen. Valmiste ei tehoa mansikkapunkkiin.
Ruiskutusolosuhteet:
Älä käytä sumuruiskua tai sumulaitetta kirkkaalla auringonpaisteella vioitusvaaran vuoksi.
Käytön rajoitukset:
Valmiste on sallittua käyttää vadelmalla vain sadonkorjuun jälkeen.
Varoajat:
Kasvihuonekurkku, tomaatti ja paprika 4 vrk, mansikka 14 vrk sekä hedelmäpuut 30 vrk.
Resistenssinhallinta:
Tuote kuuluu IRAC:n luokituksen mukaan tehoaineryhmään 10A.
Tomaatilla, kurkulla, paprikalla ja koristekasveilla valmistetta voi käyttää enintään kaksi kertaa kasvukaudessa, jotta vältetään aineelle kestävien vihannespunkkikantojen kehittyminen. Marjakasvit ja hedelmäpuut saa käsitellä kerran kasvukauden aikana.
Käyttövinkit:
Lisäämällä Silwet Gold kiinnitettä 0,01–0,02 % ruiskuteliuokseen vähennetään ruiskutusjälkiä koristekasvien lehdissä, tomaatin ja paprikan hedelmissä.
Vesimäärä:
Hedelmäpuilla vesimäärä paineruiskulla on 500–2000 l/ha ja sumuruiskulla 300– 500 l/ha. Mansikalla ja vadelmalla paineruiskulla on 500–1200 l/ha ja sumuruiskulla 300–500 l/ha. Kasvihuoneissa vettä käytetään korkeintaan 200 l / 1000 m2.
Käyttöohje:
*Varmista valmisteen tuotteen pääluvan ja Minor Use-luvan voimassaolo lupa-ajan loputtua KemiDigistä
Omena, päärynä, kirsikka ja luumu Puut ruiskutetaan kun vähintään 80 % talvimunista on kuoriutunut. 0,25-1,0kg/ha. Käyttöväkevyys paineruiskulla 0,05 % ja sumuruiskulla 0,10-0,15%. Mansikka Mansikka ruiskutetaan talvehtineiden vihannespunkkien tultua esille. 0,25-0,6 kg/ha. Käyttöväkevyys paineruiskulla 0,05% ja sumuruiskulla 0,10-0,15%. Vadelma Vadelma käsitellään tarvittaessa sadonkorjuun jälkeen jos vihannespunkkikanta vaarantaa kasvien talvehtimisen 0,25-0,6 kg/ha. Käyttöväkevyys paineruiskulla 0,05% ja sumuruiskulla 0,10-0,15%. Kurkku, tomaatti, paprika ja koristekasvit Kasvit ruiskutetaan kerran vihannespunkkisaastunnan alkuvaiheessa 0,05% ruiskuttaessa. Kylmäsumutuslaitteella käyttömäärä 100g/1000 m2 Puuvartiset taimet metsätaimitarhoilla (Minor use) Ruiskutus, kun havaitaan ensimmäiset punkkien aiheuttamat oireet taimissa. 0,01 % ruiskuttaessa - Sienet ja home
Aliette
Mansikan tyvi- ja punamädän, mesimarjan, avomaankurkun ja salaatin lehtihomeen ja koristekasvien juuristotautien torjuntaan sekä koivun levä- eli versolaikun torjuntaan paakkutaimilla.
- Hyväksytty myös punamädän torjuntaan
- Monikäyttöinen valmiste ennaltaehkäisevään torjuntaan
Tehoaineet:
Fosetyyli-alumiini 800 g/kg
Ominaisuudet:
Aliette 80 WG on systeemisesti vaikuttava kasvinsuojeluaine, joka suojaa tehokkaasti sekä kasvin juuria, että sen maanpäällisiä osia. Tehoaine liikkuu kasvissa aktiivisesti sekä ylös- että alaspäin juuria ja kasvupisteitä kohti. Parasta tehoa saavutetaan, kun valmiste käytetään ennaltaehkäisevästi, koska valmisteen parantava eli kuratiivinen teho on heikko. Valmiste on kasteltuna käytännössä haitatonta hyötyeliöille.
Tehokkuus:
Aliette 80 WG ehkäisee leväsienien itiöiden itämistä, tunkeutumista kasviin sekä itiönmuodostusta. Lisäksi valmiste auttaa kasvin omia puolustusmekanismeja toimimaan tehokkaammin. Valmiste toimii parhaiten ennaltaehkäisevästi käytettynä.
Käsittelyolosuhteet:
Aliette 80 WG kasvustoruiskutuksia tehtäessä ilmankosteuden tulisi olla mahdollisimman suuri. Kastelu 3–10 mm käsittelyn jälkeen vähentää vioitusriskiä salaatilla. Jos ei ole kastelumahdollisuutta, sekoita ruiskutusveteen sammutettua kalkkia (Ca(OH)2) 1 kg/ha jos vedenlaatu on hyvä.
Käytön rajoitukset:
Aliette 80 WG valmistetta ei saa käyttää pohjavesialueella. Avomaaviljelyksillä kasvinsuojeluainekäsittelyt tulee tehdä ennen syyskuun puoliväliä. Korkeintaan kolme kasvustoruiskutusta / kasvukausi on sallittu mansikalla ja mesimarjalla. Korkeintaan neljä kasvustoruiskutusta / kasvusto on sallittu kurkulla ja salaatilla.
Varoaika:
Kurkku 3 vrk, mansikka, mesimarja ja salaatti 14 vrk.
Resistenssinhallinta:
Tuote kuuluu FRAC:n luokituksen mukaan tehoaineryhmään 33. Aliette 80 WG valmisteen resistenssiriski on pieni. Korkeintaan neljä kasvustoruiskutusta / kasvusto on sallittu.
Käyttöohje:
Mansikka Paljasjuuristen taimien upotuskäsittely tai paakkutaimien kastelu ennen istutusta. Riviruiskutus istutuksen jälkeen tai satovuosina. Keväällä kaksi kertaa 20–30 vrk välein ja kerran sadonkorjuun jälkeen. 0,2–0,3 % paljasjuuriset taimet, 0,3 % paakkutaimet, 4,0 kg/rivi-ha Mesimarja Kasvustoruiskutukset aloitetaan ennen kukintaa. Käsittely uusitaan viikon välein. 0,3 % liuos Salaatti Kasteltuna kasvualustaan ennen istutusta. 0,3–0,7 kg/m3 kasvualustaa Salaatti Kasvustoruiskutuksena juurtumisen jälkeen 10–14 vrk välein. 3,0 kg/ha Koivun paakkutaimet Kasvustoruiskutus 2–3 vrk ennen siirtoa ulos kasvihuoneesta. 0,3 % liuos Koristekasvit Sekoitettuna tai kasteltuna kasvualustaan ennen ruukutusta. 0,4 kg/m3 kasvualustaa Koristekasvit Kastelu ruukutuksen jälkeen 3–4 viikon välein. 0,05–0,3 % liuos Koristekasvit Kasvustoruiskutukset 3–4 viikon välein. 0,3–0,4 % liuos - Sienet ja home
Previcur Energy
Salaatinlehtihomeen (Bremia Lactucae) torjuntaan salaatilla, Pythium Spp. -sienten aiheuttaman taimipoltteen torjuntaan salaatilla, kaaleilla (ruusu-, kukka-, kerä- ja parsakaali), tomaatilla ja kasvihuonekurkun taimilla lisäysten aikana sekä tomaatilla ja kurkulla ennaltaehkäisevästi tippukastelujärjestelmän kautta kasvihuoneissa ja avomaalla. Minor Use- käyttölupa (30.4.2021 asti) juuristo- ja tyvitautien sekä lehtihomeiden torjuntaan usealla eri kasvilla.
- Voidaan käyttää joko ruiskutteena tai kasteluaineena myös pohjavesialueella
- Yksi tehoaineista liikkuu ylöspäin ja toinen liikkuu kaikkialle kasvissa
- Hyväksytty myös tomaatille ja avomaakurkulle
Tehoaineet:
propamokarbi 530 g/l
fosetyyli 310 g/lOminaisuudet:
Previcur Energy on systeemisesti vaikuttava suojaten tehokkaasti sekä kasvin juuria, että sen maanpäällisiä osia. Valmisteen kaksi tehoainetta propamokarbia ja fosetylaatti on formuloitu tehokkaammaksi kuin käytettynä niitä tavallisessa tankkiseoksessa. Previcur Energy voidaan kastella ennen itämistä tai istutusta ja siten vahvistaa taimia ennaltaehkäisevästi. Käytännön viljelyssä valmiste on haitatonta hyötyeliöille. Previcur Energy ehkäisee leväsienien kasvamista, tunkeutumista kasviin sekä itiönmuodostusta. Lisäksi valmiste auttaa kasvin omia puolustusmekanismeja toimimaan tehokkaammin. Previcur Energylla on myös ennaltaehkäisevää vaikutusta muihin leväsieniin.
Tehokkuus:
Valmiste tehoaa hyvin salaatinlehtihomeeseen ja pythium-sienten aiheuttamaan taimipoltteeseen. Previcur Energylla on myös ennaltaehkäisevää vaikutusta muihin leväsieniin (esim. Phytophthora).
Ruiskutusolosuhteet:
Kastelukäsittelyssä tulee kasvualusta olla kostea lehtivioituksien välttämiseksi. Vioitusriski kasvaa korkeissa lämpötiloissa ja vastaistutetuilla taimilla.
Käytön rajoitukset:
Previcur Energy saa käyttää maksimissaan kaksi kertaa/kasvusto. Paprikalla ja maustepaprikoilla valmistetta saa käyttää vain ennen kukintaa (eli BBCH65 vaiheeseen asti). Valmisteen käyttö mizunalla eli japaninkaalilla on sallittua vain taimen upotuskastelussa (drench) ja vain, kun jatkokasvatus tehdään avomaalla. Tehoaineen jäämien kulkeutumisen vuoksi syötäviä kasveja ei saa istuttaa samaan kasvualustaan 30 päivän sisällä Previcur Energy -käsittelyn jälkeen. Upotuskastelussa käytettyä turvepaakkua ei saa käyttää uudelleen syötävien kasvien kasvualustana.
Varoajat:
Kurkku, avomaankurkku, tomaatti, paprika, maustepaprika, munakoiso, kesäkurpitsa 3 vrk, kaalit 14 vrk, salaattikasvit ja yrtit 21 vrk.
Resistenssinhallinta:
Tuote kuuluu FRAC:n luokituksen mukaan tehoaineryhmään 28 ja 33. Previcur Energyn käyttö ehkäisee resistenssin syntymistä, koska valmiste sisältää kahta tehoainetta. Tehoaineista propamokarbin resistenssiriski on pieni– keskinkertainen ja fosetylaatin resistenssiriski on pieni. Kaksi käsittelyä/kasvusto sallittu.
Vesimäärä:
Avomaalla salaatinlehtihomeen torjunnassa 250–1000 l/ha. Kasteltaessa kylvölaatikoita ja taimikennoja 2–4 l/m2. Kasteltaessa istutetut taimet kasvihuoneessa ja avomaalla kastelutarpeen mukaan.
Käyttöohje:
*Tarkista valmisteen Minor Use lupien voimassaoloajat lupa-aikojen loputtua KemiDigissä osoitteessa kemidigi.fi.
Salaatti Istutuksen jälkeen lehvästöruiskutuksena. 2,5 l/ha Salaatti, kurkku, tomaatti ja kaalit Heti kylvön jälkeen. Toinen käsittely 10–14 vrk taimettumisen jälkeen. 3 ml/m2 Kurkku ja tomaatti Istutuksen jälkeen. Toinen käsittely 10–14 vrk myöhemmin. 0,3 l / 1000 m2 (0,125 ml/ taimi) - Harmaahome
Frupica SC
Mansikan harmaahomeen, härmän ja lehtilaikkutautien torjuntaan.
- Tehoaa sekä mansikan harmaahomeeseen että härmään
- Nestemäisenä helppo annostella
- Lyhyt varoaika
- Laajennettu käyttöalue (Minor Use 30.4.2022 asti*): härmän ja harmaahomeen torjuntaan koristekasveilla kasvihuoneessa ja avomaalla, mansikalla kasvihuoneessa ja tunneleissa ja sienitautien torjuntaan metsätaimituotannossa.
Tehoaineet:
Mepanipyriimi 440 g/l
Ominaisuudet:
Frupica SC on tehokas valmiste mansikan hamaahomeen ja käyttösuosituksen suurimmalla annoksella myös mansikkahärmän torjuntaan. Valmiste vaikuttaa sienen erilaisiin prosesseihin ja estää imurihman tunkeutumista kasviin. Frupica SC on kosketusvaikutteinen ja paikallissysteeminen (translaminaarinen) siirtyen lehden läpi. Se soveltuu hyvin osaksi mansikan kasvitautien torjuntaohjelmaa. Härmänaroilla mansikkalajikkeilla ensimmäinen ruiskutus tehdään jo ennen kukintaa.
Tehokkuus:
Tehoaa sekä mansikan harmaahomeeseen että härmään ja lehtilaikkutauteihin. Valmisteella on sivuvaikutus mansikan mustalaikkuun.
Ruiskutusolosuhteet:
Ruiskuta kuivaan kasvustoon. Ruiskutuksen jälkeen aine tarttuu hyvin kasviin ja on sateenkestävä tunnin kuluttua käsittelystä.
Varoaika:
Mansikka 5 vrk
Resistenssinhallinta:
Tuote kuuluu FRAC:n luokituksen mukaan tehoaineryhmään 9.Mansikalla valmistetta saa käyttää enintään kaksi kertaa kasvukauden aikana. Ruiskutusohjelmassa on käytettävä vaikutusmekanismiltaan toisenlaista valmistetta, esim. Teldor.
Vesimäärä:
500–1000 l/ha
Käyttöohje:
*Tarkista valmisteen Minor Use -lupien voimassaoloajat lupa-aikojen loputtua KemiDigissä osoitteessa kemidigi.fi.
Mansikka Mansikkahärmä juuri ennen kukintaa. 0,9 l/ha Mansikka Harmaahomeen torjunnassa ensimmäinen ruiskutus tehdään kukinnan alussa 0,7-0,9 l/ha Minor Use- hyväksynnät:
Koristekasvit kasvihuoneessa ja avomaalla Koristekasvien, myös taimistokasvien, viljelyssä kasvihuonees¬sa ja avomaalla härmän (m.m. Sphaerotheca spp., Microspha¬era spp., Oidium spp.) ja harmaahomeen torjuntaan. Kasvusto käsitellään heti, kun härmää on havaittu. 0,09 % Frupica SC + 0,02 % Silwet Gold -kiinnitettä Kukkasipulien- ja mukuloiden, kuten tulppaanin,liljan ja miekkaliljan viljelyssä harmaahomeen torjuntaan (Botrytis spp.). Käsitellään 1–2 kertaa hyötöön ottamisen jälkeen. Viimeinen käsittely viimeistään kaksi viikkoa ennen sadonkorjuuta. Tautipaineesta ja sääoloista riippuen käsittelyjen väli 7–10 päivää. 0,07–0,09 % liuos Mansikanviljely kasvihuoneessa ja muovitunnelissa Mansikanviljelyssä ruiskutetaan härmänalttiilla lajikkeilla juuri ennen kukintaa tai silloin kun ensimmäiset taudinoireet havaitaan. Harmaahomeen torjumiseksi ensimmäisen kerran kukinnan alkuvaiheessa (5–10 % kukista auennut), jolloin suojataan kukkia ja kehittyviä raakileita tartunnalta. 0,07–0,09 % liuos Sienitautien torjuntaan metsätaimistoissa Ruiskutus oireiden ilmaantuessa 0,9 l/ha - Kirvat
Movento
Käyttöohjeessa mainittujen tuhohyönteisten torjuntaan omenalta, päärynältä, luumulta, kirsikalta, valko-, puna-, savojin-, kukka-, parsa-, kyssä-, ruusu-, kiinan- ja lehtikaalilta ja koristekasveista avomaalla, salaatilta avomaalla ja kasvihuoneessa sekä hedelmä- ja marjakasveilta, koristepuilta, koristepensailta, perennoilta ja leikkokukilta ja leikkovihreältä taimitarhoilla.
Minor use -käyttölupa keltasipulille, porkkanalle ja palsternakalle avomaalla, mansikalle avomaalla ja tunneliviljelyssä, useille yrteille avomaalla ja kasvihuoneessa sekä koristekasveille kasvihuoneessa.
- Ainutlaatuinen liikkuminen kasvissa – liikkuu jopa juuristoon
- Oikealla ajoituksella monta tuholaista yhdellä ruiskutuksella
- Valikoiva teho - sopii hyvin IPM viljelyyn avomaalla
Tehoaineet:
spirotetramaatti 100 g/l
Ominaisuudet:
Movento SC 100 on kahteen suuntaan systeeminen valmiste erilaisten imevien hyönteisten torjuntaan. Tehoaine liikkuu sekä kasvin nila- että puuosassa kulkeutuen näin vanhempiin kasvinosiin eikä pelkästään kasvupisteisiin. Riittävä teho vanhoissa lehdissä saavutetaan vain, jos nestevirtaus on riittävä.
Tehokkuus:
Movento SC 100 vaikuttaa ensisijaisesti hyönteisten ravinnonoton kautta eikä juuri lainkaan kosketuksen kautta. Tehoaineen tulee ensin imeytyä kasviin, jotta se voi kulkeutua kasvissa ja tehota imeviin hyönteisiin. Teho tulee näkyviin viiveellä, Jauhiaisten toukat eivät aikuistu ja nuorten kirvojen jatkokehitys estyy. Piilossa olevat kirvat käpertyneissä lehdissä ja juurikirvat kasvualustassa voidaan tehokkaasti torjua Moventolla. Valmisteella on sivuvaikutusta kehrääjäpunkkeihin.
Käytön rajoitukset:
Movento SC 100 ei tulisi vioitusvaaran vuoksi käyttää muratilla (Hedera helix). Valmiste on haitallinen kimalaisille ja mehiläisille, älä käsittele kukkivia kasvustoja.
Resistenssinhallinta:
Tuote kuuluu IRAC:n luokituksen mukaan tehoaineryhmään 23. Resistenssin ehkäisemiseksi on tärkeää, että vaikutusmekanismiltaan samanlaisia valmisteita ei käytetä useita kertoja peräkkäin samaa tuholaista vastaan. Movento SC 100 ja Envidor 240 SC valmisteet kuuluvat samaan tehoaineryhmään. Movento SC 100 saa käyttää maksimissaan kaksi kertaa kasvukauden aikana.
Varoajat:
Omenalla, päärynällä, porkkanalla ja palsternakalla 21 vrk, luumulla, kirsikalla 14 vrk, salaatilla ja sipuleilla sekä yrttikasveilla 7 vrk ja kaaleilla 3 vrk.
Käyttövinkit:
Päärynäkemppien torjunnassa kannattaa käyttää suurinta vesimäärää ja lisätä ruiskuteliuokseen 0,025 % Sito Plus kiinnitettä. Kilpikkäät torjutaan niiden ollessa ensimmäisessä toukkavaiheessa. Ruiskuteliuokseen lisätään 0,01 % Silwet Gold kiinnitettä. Käsiteltävä kasvi tulee olla kasvussa eikä lepotilassa.
Vesimäärä:
Avomaalla 300 - 1500 l/ha. Kasvihuoneessa korkeintaan 150 l/1000 m2.
Käyttöohje:
Kasvit ja tuholaiset Käyttöaika Käyttömäärä Omena; omenakirva, ratamokirva, kilpikirva, pikkukilpikkä (vaeltavat), äkämäsääski (Dasineura mali) Käsittely tehdään tuholaisten ilmaantuessa. Käsittely voidaan tehdä kukinnan lopusta kypsymiseen/punertumisen (BBCH 69-81). 0,75 l/puun korkeusmetri, kuitenkin enintään 1,75 l/ha, vettä 300-1000 l/ha. Enintään 2 käsittelyä/vuosi, toinen väh. 21 vrk ensimmäisestä. Päärynä; pikkupäärynäkemppi, lehtiratamo- ja kilpikirvat Käsittely tehdään tuholaisten ilmaantuessa (BBCH 69–81). Käsittely voidaan tehdä kukinnan lopusta kypsymisen alkamiseen/ punertumiseen. Pikkupäärynäkempin toista sukupolvea torjuttaessa paras teho saavutetaan keltaisten munien kuoriutues¬sa (BBCH 71-73) 0,75 l / puun korkeusmetri, enintään 2,25 l/ha. Enintään 2 käsittelyä/vuosi Kirsikka ja luumu; lehtikirvat Käsittely tehdään tuholaisten ilmaantuessa. Käsittely voidaan tehdä kukinnan lopusta, kun kaikki terälehdet ovat pudonneet aina siihen saakka, kunnes hedelmä alkaa saada lopullisen värinsä (BBCH 69 - 81) 0,375 l / puun korkeusmetri, enintään 1,125 l /ha. Enintään 2 käsittelyä/vuosi Valkokaali, punakaali, savojinkaali, kukkakaali, parsakaali, kyssäkaali, ruusukaali, kiinankaali, lehtikaali; kaalikirva, muut lehtikirvat ja jauhiaiset Tuholaisten esiintyessä. Käsittely voidaan tehdä, kun kaalissa on 3 kasvulehteä aina täyteen kokoonsa saakka (BBCH 13 - 49) 0,75 l/ha. Enintään 2 käsittelyä/ vuosi Salaatti avomaalla ja kasvihuo¬neessa: kirvat ja jauhiaiset Salaatin juurikirvat torjutaan, kun ne lentävät tai kirvoja on kasvustossa.
Salaattikirva torjutaan sen esiintyessä. Käsittely voidaan tehdä, kun salaatissa on 3 kasvulehteä aina täyteen kokoonsa saakka (BBCH 13 – 49)
0,45 l/ha. Enintään 2 käsittelyä/ vuosi
0,75 l/ha torjuttaessa salaatin juurikirvaa. Enintään 2 käsittelyä/ vuosi
Koristekasvit avomaalla, hedelmä-ja marjakasvit, koristepuut, koristepensaat, perennat, leikkokukat ja leikkovihreät taimitarhoilla; kirvat ja jauhiaiset Käsittely tehdään tuholaisten ilmaantuessa 0,75 l/ha. Enintään 2 käsittelyä/ vuosi - Harmaahome
Prolectus
Harmaahomeen torjuntaan kurkkukasveilla, tomaatilla, paprikalla, munakoisolla ja mansikoilla kasvihuoneessa.- Ennaltaehkäisevä vaikutus
- Voidaan sekoittaa useimpien kasvi- ja tuholaisvalmisteiden kanssa
Tehoaine:
Fenpyratsamiini 500g/kg
Ominaisuudet:
Prolectus suojaa kasvustoa harmaahomeelta. Valmiste on kosketusvaikutteinen ja paikallissysteeminen. Sen käyttöaika on ennen tautien ilmaantumista kasvustoon tai viimeistään kun ensimmäiset oireet havaitaan. Tarvittaessa käsittely voidaan uusia 7-14 vrk:n kuluttua.
Käytön rajoitukset:
Valmistetta saa käyttää korkeintaan kolme kertaa yhdessä kasvustossa.
Varoaika:
1 vrk
Resistenssinhallinta:
Tehoaineena fenpyratsaniinia joka kuuluu FRAC-ryhmään 17. Myös fenheksamidi kuuluu tähän ryhmään). Jos toistuvasti käytetään samaan ryhmään kuuluvia valmisteita voi syntyä kestäviä kantoja mikä johtaa huonompaan tehoon. Siksi suositellaan aina valmisteen vuorottelemista sellaisten valmisteiden kanssa, joilla on eri vaikutusmekanismi.
Käyttöohje:
Tomaatti, munakoiso, paprika sekä kuorineen syötävät kurkkukasvit kasvihuoneessa:
Käyttömäärä 80-120 g/100 l vettä. Suurin sallittu käyttömäärä on 1,2 kg/ha/ käsittely eli 120 g/1000 m2. Vesimäärä 1000-1500 l/ha on sovitettava käyttömäärän ja kasvuston koon mukaan. Korkeinta käyttömäärää käytetään, kun tautipaine on suuri. Käsittelyväli 10-14 vrk.
Kasvihuonemansikka:
Käyttömäärä 80-120 g/100 l vettä. Suurin sallittu käyttömäärä on 1,2 kg/ha/käsittely eli 120 g/100 m2. Vesimäärä valitaan paikallisten olosuhteiden mukaan. Käsittelyväli on 7-14 vrk ja se riippuu tautipaineesta ja taimien kasvusta.
- Kasvinsuojeluaineet
Signum
Kasvitautien torjuntaan hedelmä- ja marjakasveilla, vihanneksilla ja juureksilla. Valmisteella on Minor Use -hyväksyntä useille eri kasveille (31.1.2021 asti*)
- Tehoaa moniin eri kasvitautiin
- Lyhyet varoajat
- Sopii hyvin torjuntaohjelmiin
Tehoaineet:
Boskalidi 267 g/kg, pyraklostrobiini 67 g/kg
Ominaisuudet:
Signum on kahden eri ryhmiin kuuluvan tehoaineen valmis seos. Sillä on kasvitauteihin sekä suojaava että puhdistava vaikutus. Tehoaineyhdistelmä estää itiöiden itämistä, imurihmaston muodostumista ja vähentää rihmaston kasvua sekä itiöiden muodostumista. Pyraklostrobiini kulkeutuu kasvissa paikallissysteemisesti eli lehden läpi. Boskalidi imeytyy kasvustoon ja liikkuu systeemisesti lehtien kärkiin. Paras teho saavutetaan ennaltaehkäisevässä käsittelyssä, eli taudin aikaisessa vaiheessa. Käsittelyn jälkeen kasvuston tulee kuivua kaksi tuntia, jotta saavutettaisiin optimaalinen tulos.
Tehokkuus:
Signumilla on vaikutus laajaan kirjoon sienitauteja ja lehtilaikkutauteja, kuten härmä, harmaahome, kalkkihome, ruosteet, pahkahome, lehtipolte ja varistetauti.
Varoajat:
Mansikka, kirsikka ja luumulla 3 vrk, omena ja päärynä 10 vrk, kaali, porkkana, herne, sipulilla, purjo ja salaatti 14 vrk.
Minor Use -hyväksynnän mukaiset varoajat ovat:
Tomaatti, paprika, munakoiso, peruna: 3 vrk, kasvihuonekurkku, avomaakurkku, kurpitsat: 1 vrk, salaatti, rucola, pinaatti: 14 vrk, vuonankaali ja endiivikasvit: 21 vrk, yrtit: 14 vrk, juurekset ja juurimukulat (retiisi, retikka, japaninretikka, palsternakka, juuripersilja, punajuuri, mukulaselleri, kaurajuuri) avomaalla: 14 vrk, sipulit: 14 vrk: kaalit: 14 vrk kuivattavat pavut: 21 vrk, mansikka: 3 vrk, pensasmustikka: 3 vrk, herukat: 14 vrk, vadelmat ja vatukat: 3 vrk, tilli: 14 vrk, valkosipuli: 21 vrk
Käytön rajoitukset:
Maaperän eliöiden suojelemiseksi tätä tai mitä tahansa muuta valmistetta, joka sisältää boskalidia, ei saa käyttää useammin kuin joka toinen vuosi samalla kasvulohkolla
Resistenssinhallinta:
Tuote kuuluu FRAC:n luokituksen mukaan tehoaineryhmään 7 ja 11. Valmistetta käytetään kasvista riippuen korkeintaan 1-3 kertaa kasvukautta kohti samassa kasvustossa. Nämä käsittelyt voidaan tehdä peräkkäisinä ruiskutuksina, jotka muodostavat yhden torjuntablokin. Resistenssin välttämiseksi korkeintaan puolet käsittelyistä tulee koostua Signum-valmisteesta, jonka toinen tehoaine on resistenssiherkästä strobiluriini-ryhmästä. Käyttöohjeessa ilmoitettuja käyttömääriä ja -kertoja ei saa ylittää.
Käyttöohje:
*Varmista Minor Use-luvan voimassaoloaika KemiDigissä osoitteessa kemidigi.fi tai.
Mansikka Ensimmäinen ruiskutus kukinnan alkuvaiheessa. Käsittely toistetaan 10–14 vuorokauden kuluttua. Valmistetta voidaan käyttää myös torjuntaohjelmissa muiden valmisteiden kanssa. 1,8 kg/ha Vesimäärä 400-2000 l/ha Sipuli, purjo Käsittely ensimmäisten taudinoireiden ilmaantuessa, toinen ruiskutus 10–14 vrk:n kuluttua. 1 kg/ha Vesimäärä 300-500 l/ha Porkkana Ruiskutus viimeistään ensimmäisten taudinoireiden ilmaantuessa, toinen ruiskutus 14 vrk:n kuluttua. 0,75 kg/ha Vesimäärä 200-400 l/ha Salaatti Valmistetta käytetään kahtena ennalta ehkäisevänä käsittelynä 7–14 vrk:n väliajoin tai ohjelmassa jonkin muun tarkoitukseen hyväksytyn valmisteen kanssa. 1,5 kg/ha Vesimäärä 300-500 l/ha Kaali Paras teho ennalta ehkäisevänä käsittelynä, viimeistään ensimmäisten taudinoi¬reiden ilmaantuessa, toinen ruiskutus 3–4 viikon kuluttua. 1 kg/ha Vesimäärä 200-1000 l/ha Herne Ennalta ehkäisevä käsittely kukinnan alkaessa tai ensimmäisten taudinoireiden ilmantuessa, toinen ruiskutus palkojen muodostuessa. 1 kg/ha Vesimäärä 200-400 l/ha Omena, päärynä Ruven torjunnassa ennaltaehkäiseviä käsittelyjä tehdään lehtien puhkeamisesta kukinnan loppumiseen. Kuratiivinen ruiskutus tehdään enintään 72 tuntia tartunnan havaitsemisen jälkeen. Ruiskutuksia voidaan jatkaa kukinnan loppuun asti. Härmän torjunta aloitetaan ensimmäisten tautioireiden ilmaannuttua lehtiin. Ruiskutuskertojen enimmäismäärä kasvukaudessa on 3 ja ruiskutusten väli vähintään 10 vrk. 0,8 kg/ha Vesimäärä 600-1000 l/ha Kirsikka, luumu Ensimmäinen ruiskutus kukinnan alkuvaiheessa. Käsittely toistetaan 5–10 vuorokauden kuluttua. 0,75–1,0 kg/ha Vesimäärä 600-1000 l/ha Peruna Torjunta tulee aloittaa tautisaastunnan alkamisvaiheessa kun ensimmäiset taudinoireet tulevat näkyviin tai kun on riski tautisaastunnalle. Käsittelyt aloitetaan yhdessä ensimmäisten perunaruttotorjuntojen kanssa, ennen kuin kasvusto sulkeutuu. Seuraava ruiskutus tehdään 5-10 vrk kuluttua. 0,25 kg/ha - Kiinnitystarvikkeet
Silwet Gold
Erikoiskiinniteaine kasvinsuojeluaineille ja lehtilannoksille.- Erittäin tehokas kiinnite
- Parantaa levitystasaisuutta
- Parantaa sateenkestävyyttä
- Mahdollistaa pienemmän vesimäärän
Ominaisuudet:
Silwet Gold on silikonipohjainen kiinnite, joka poistaa pintajännityksen vesiliuoksista huomattavasti tehokkaammin kuin perinteiset kiinnitteet. Tästä syystä ruiskutusnesteen levitystasaisuus kasvin pinnalla paranee huomattavasti. Pisarat leviävät tehokkaasti kasvin pinnalla myös kohteisiin, joita on tavallisesti vaikea saada käsiteltyä, esimerkiksi suppulehdet ja kukinnot. Parantunut levitystasaisuus mahdollistaa myös pienemmän vesimäärän käytön. Sateenkestävyys paranee, kun valmiste leviää tasaisesti kasvin pinnalle ja imeytyy sekä kuivuu nopeammin.
Käyttövinkit:
Suositeltava käyttöväkevyys on 0,01–0,15 % ja suurin annos on 0,3 l/ha. Suurinta väkevyyttä voidaan käyttää vain systeemisten tuotteiden ja valikoimattomien rikkakasviaineiden kanssa. Kosketusvaikutteisten aineiden kanssa käytetään väkevyyksiä 0,01–0,1 %. Peltokasveilla käyttömäärä on yleensä 0,1 l/ha vesimäärän ollessa 100–200 l/ha. Suurempi Silwet Goldin tai veden annostus ei paranna levitystasaisuutta, mutta kasvattaa liuoksen maahan valumisen riskiä. Torjunta-ajankohdat ja varoajat on määritetty kulloinkin Silwet Goldin kanssa tankkiseoksena käytettävän valmisteen myyntipäällyksessä. Mansikkapunkkiaineiden tehoa voidaan parantaa käyttämällä ruiskutuksissa Silwet Gold -kiinnitettä. Lisää perunaseitin torjunnassa Moncut- ja Rizolex 50 SC- valmisteiden peittausliuokseen 0,01% Silwet Goldia.
Käyttöohje:
Mansikka Mansikkapunkki: 0,025–0,05 % (25–50 ml vettä),
Harmaahome- ja tuholaisruiskutukset: 0,025–0,05 % vesimäärän ollessa 60–70 % normaalisti käytetystä.Marjapensaat 0,025–0,05 % vesimäärän ollessa 200–800 l/ha. Vesimäärä riippuu torjuntakohteesta. Hedelmäpuut 0,025–0,05 % vesimäärän ollessa 60–70 % normaalisti käytetystä. Vihannekset 0,025–0,05 % vesimäärän ollessa 200–300 l/ha. Koristekasvit 0,01–0,05 %. Rypsi ja rapsi 0,1 l Silwet Goldia 150–200 litraan vettä. Lehtilannoitteet 0,025–0,05 % vesimäärän ollessa 60–70 % normaalisti käytetystä. - Harmaahome
Switch 62,5 WG
Sienitautien torjuntaan hedelmillä, marjoilla, vihanneksilla, juureksilla, salaateilla, yrteillä ja koristekasveilla avomaalla ja kasvihuoneissa. Minor Use -käyttöluvat (30.4.2021 asti*) useilla eri viljelykasveilla ja harmaahomeen sekä muiden sienitautien torjuntaan metsäpuiden paakkutaimilta avomaalla ja kasvihuoneessa.
- Puhdistava ja suojaava vaikutus
- Kaksi eri tavoin vaikuttavaa tehoainetta
- Hyväksytty laajalle kasvivalikoimalle
Tehoaineet:
Syprodiniili 375 g/kg,
Fludioksoniili 250 g/kg
Ominaisuudet:
Switch 62,5 WG on kosketusvaikutteinen ja paikallissysteeminen valmiste, joka antaa laajan suojan sienitauteja vastaan. Sitä voidaan käyttää yksinään ja torjuntaohjelmissa muiden valmisteiden kanssa.
Tehokkuus:
Valmisteella saadaan tehoa mm. seuraaviin kasvitauteihin:
Omena, päärynä: Harmaahome (Botrytis cinerae) Colletotrichum spp., Fusarium spp., Gloesporium spp., Alternaria spp., muumio- ja versotauti (Monilinia spp,) lehtipuunsyöpä (Nectria spp.), viherhome (Penicillium spp., Stemphillium, omenarupi (Venturia ineaqualis)
Mansikka, herukka, vadelma ja koristekasvit: harmaahome
Tarkista muut käyttökohteet ja tehot eri kasvitauteihin valmisteen myyntipäällystekstistä.
Käytön rajoituksia:
Koska kaikkien koristekasvien kestävyyttä ei ole voitu eri olosuhteissa testata, tulee herkkyys aina testata etukäteen pienellä kasvimäärällä. Valmistetta ei saa käyttää pohjavesialueilla.
Resistenssinhallinta:
Tuote kuuluu FRAC:n luokituksen mukaan tehoaineryhmään 9 ja 12. Käytä ruiskutusohjelmissa toisen tehoaineryhmän valmisteita.
Käyttöohje:
*Tarkista valmisteen Minor Use -lupien voimassaoloajat lupa-aikojen loputtua KemiDigissä osoitteessa kemidigi.fi.
Käyttömäärä sienitautien torjunnassa 0,6-1,0 kg/ha kasvista riippuen. Tarkista kasvikohtaiset käyttömäärät valmisteen myyntipäällyksestä.
- Harmaahome
Teldor
Harmaahomeen torjuntaan mansikalla, herukoilla, vadelmalla, tomaatilla ja koristekasveilla sekä lisäksi Minor Use -hyväksyntä mm. vihanneshedelmien, salaatin, yrttien ja viinirypäleen harmaahomeen ja pahkahomeen torjuntaan, voimassa 31.12.2021 asti.
- Hellävarainen kasveille
- Tärkeä valmiste resistenssinhallintaan
- Laajat käyttömahdollisuudet - lyhyet varoajat
Tehoaineet:
Fenheksamidi 500 g/kg
Ominaisuudet:
Teldor on suojaava, kosketusvaikutteinen valmiste sienitautien torjuntaan. Teldorin tehoaine fenheksamidi kuuluu hydroksianiliidien tehoaineryhmään, samaan ryhmään ei kuulu muita valmisteita Suomen markkinoilla. Sopii erinomaisesti IPM viljelyyn vadelmalla koska Teldor on haitaton Prestop Mix hyötymikrobivalmisteelle ja mehiläisille.
Tehokkuus:
Teldor suojaa harmaahomeelta ja muumiotaudeilta (Monilia sp.) ennaltaehkäisevästi ruiskutettuna.
Ruiskutusolosuhteet:
Toimii jo +10 °C asteessa, mutta parhaiten lämpötilan ollessa +20 °C ja kun ilman suhteellinen kosteus on yli 90 %.
Käytön rajoitukset:
Herukkapensaita ei saa ennen sadonkorjuuta käsitellä myöhemmin kuin viikko kukinnan päättymisestä.
Varoajat:
Vihanneshedelmät, tarhapavut 1 vrk. Mansikka, tomaatti, yrtit, salaatit ja salaattikasvit myös Brassicacea -heimosta 3 vrk. Muut marjat ja luumut 7 vrk. Viinirypäle 21 vrk.
Resistenssinhallinta:
Tuote kuuluu FRAC:n luokituksen mukaan tehoaineryhmään 17. Teldor valmisteen resistenssiriski on keskinkertainen- pieni ja on ainut valmiste tehoaineryhmästään. Valmistetta saa käyttää mansikka- ja herukkaviljelmällä enintään kaksi kertaa kasvukauden aikana, ei kuitenkaan kahteen peräkkäiseen käsittelyyn. Harmaahomeen torjunnassa tomaatilla on sallittua kolme käsittelyä vuodessa, josta kaksi saa olla peräkkäisiä käsittelyjä. Teldor-käsittelyjä tulisi olla korkeintaan kolmasosa kaikista harmaahomeen torjuntaruiskutuksista.
Vesimäärä:
Avomaalla käytetään vettä 300–2000 l/ha riippuen kasvuston korkeudesta ja tiheydestä. Kasvihuoneissa vettä käytetään korkeintaan 150 l / 1000 m2.
Käyttöohje:
Mansikka 1–2 ruiskutusta kukinnan aikana 1,5 kg Herukat 1–2 ruiskutusta kukinnan aikana 1,5 kg Vadelma 1–2 ruiskutusta kukinnan aikana 1,5 kg Tomaatti 1–3 ruiskutusta tarpeen mukaan 0,1 % liuos Koristekasvit 1–2 ruiskutusta oireiden näkyessä 200–500 g/100m2 Mansikka kasvihuoneessa 1–2 ruiskutusta kukinnan aikana 0,1 % liuos Munakoison (munahedelmän), paprikan, maustepaprikan, kurkun, avomaa¬kurkun, kesä- sekä pattisonkurpitsan, leikko- ja taittopavun harmaahomeen torjuntaan kasvihuoneessa 1–3 ruiskutusta tarpeen mukaan 0,1 % liuos Salaatit ja salaattikasvit myös Brassicaceae -heimosta kasvihuoneessa ja avomaalla pahkahomeen ja harmaahomeen torjuntaan 1–2 ruiskutusta tarpeen mukaan 0,1 % liuos Yrtit kasvihuoneessa ja avomaalla pahkahomeen ja harmaahomeen torjuntaan 1–2 ruiskutusta tarvittaessa 0,1 % liuos Karviaismarja (myös hybridit muiden Ribes-suvun kasvien kanssa), karhunva¬tukka, japaninvadelma, mesimarja, mesivadelma, sinivatukat, loganinmarja, boysenmarja ja lakka 1–4 ruiskutusta tarvittaessa 1,5 kg - Sienet ja home
Topas 100 EC
Mansikan, omenan, herukan ja karviaisen härmän, omenaruven, koristekasvien härmän ja ruostesienten torjuntaan avomaalla. Munakoison paprikan, kurkun, melonin, kurpitsan, mansikan, tomaatin, vesimelonin ja kesäkurpitsan härmän torjuntaan sekä koristekasvien härmän ja ruostesienten torjuntaan kasvihuoneissa.
- Tauteihin suojaava, parantava ja systeeminen vaikutus
- Erikoisaine härmän torjuntaan
- Minor Use- käyttölupa* ruostesienien torjuntaan männyn, kuusen ja koivun paakkutaimilla avomaalla ja kasvihuoneissa.
Tehoaineet:
Penkonatsoli 100 g/l
Ominaisuudet:
Topasilla on tauteihin suojaava ja parantava vaikutus.
Tehokkuus:
Topas 100 EC tehoaa härmä- ja ruostesieniin, herukoiden ja karviaisen lehtilaikkutautiin sekä omenarupeen
Käytön rajoitukset:
Herukka- ja karviaispensaita ei saa käsitellä myöhemmin kuin viikon kuluttua kukinnan päättymisestä. Tarvittaessa pensaat voi ruiskuttaa sadonkorjuun jälkeen. Rajoitus ei koske taimistoja, joissa satoa ei korjata. Valmiste saattaa vioittaa nuoria ruusun versoja. Valmistetta ei saa käyttää pohjavesialueilla.
Varoajat:
Herukat ja karviainen 20 vrk ja omena 14 vrk. Muilla kasveilla 3 vrk.
Resistenssinhallinta:
Topas 100 EC -valmisteen tehoaine penkonatsoli kuuluu vaikutustavaltaan DMI-fungisideihin, FRAC-ryhmä G1, jonka alttius muodostaa resistenttejä tautikantoja on keskinkertainen. Resistenssin ehkäisemiseksi valmistetta tulisi käyttää ruiskutusohjelmassa muun tyyppisten vaikutusmekanismien omaavien valmisteiden kanssa.
Käyttöohje:
*Tarkista valmisteen Minor Use -lupien voimassaoloajat lupa-aikojen loputtua KemiDigissä osoitteessa kemidigi.fi.
Avomaalla:
Käyttökohde, käsittelyjä/ vuosi Käyttöaika Vesimäärä Käyttömäärä, -väkevyys Mansikka, enintään 2 kertaa vuodessa Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä kukinnan alussa. Uusintaruiskutus tarpeen mukaan aikaisintaan 10 vrk kuluttua. Tarvittaessa kasvusto voidaan ruiskuttaa kerran sadonkorjuun jälkeen. 300–2000 l/ha 0,5 l/ha Karviainen ja herukat
enintään 2Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä noin viikko ennen kukinnan alkamista, kuitenkin viimeistään viikon sisällä kukinnan päättymisestä. Ruiskutus voidaan uusia aikaisintaan 7 vrk kuluttua. Tarvittaessa kasvusto voidaan ruiskuttaa kerran sadonkorjuun jälkeen. 500–1000 l/ha 0,5 l/ha Omena,
enintään 3Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Ruiskutusväli vähintään 10 vrk. 250–1000 l/ha 0,5 l/ha Koristekasvit,
enintään 2Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Ruiskutusväli vähintään 7 vrk. 0,025 % Kasvihuoneessa:
Käyttökohde, käsittelyjä/ vuosi Käyttöaika Vesimäärä Käyttömäärä, -väkevyys Mansikka,
enintään 4Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä kukinnan alussa. Uusintaruiskutus tarpeen mukaan aikaisintaan 10 vrk kuluttua. 300–2000 l/ha 0,5 l/ha Munakoiso,
enintään 3Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Uusintaruiskutus aikaisintaan 8 vrk kuluttua. 500–1200 l/ha 0,5 l/ha Meloni,
enintään 4Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Uusintaruiskutus aikaisintaan 8 vrk kuluttua. 150–1200 l/ha 0,5 l/ha Kurpitsa,
enintään 3Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Uusintaruiskutus aikaisintaan 8 vrk kuluttua. 150–1200 l/ha 0,5 l/ha Vesimeloni,
enintään 3Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Uusintaruiskutus aikaisintaan 10 vrk kuluttua. Enintään kolme käsittelyä kasvukaudessa. 150–1000 l/ha 0,5 l/ha Kesäkurpitsa,
enintään 4Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Uusintaruiskutus aikaisintaan 10 vrk kuluttua. 150–1000 l/ha 0,5 l/ha Kurkku,
enintään 4Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Uusintaruiskutus aikaisintaan 8 vrk kuluttua. 500–2000 l/ha 0,5 l/ha Paprika,
enintään 4Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Uusintaruiskutus aikaisintaan 10 vrk kuluttua. 500–2000 l/ha 0,5 l/ha Tomaatti,
enintään 4Ruiskutus ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Uusintaruiskutus aikaisintaan 8 vrk kuluttua. 300–1200 l/ha 0,5 l/ha Koristekasvit,
enintään 3Ruiskutus tehdään ensimmäisten tautioireiden ilmestyessä. Uusintaruiskutus aikaisintaan 7 vrk kuluttua. Kasvihuone on tuuletettava perusteellisesti kasvinsuojeluainekäsittelyn jälkeen. 0,025 % - Perhonen toukat
Turex
Perhostoukkien torjuntaan kaaleilta, sareptansinapilta, lantulta, nauriilta, omenalta, päärynältä, luumulta, kirsikalta ja kuusen siemenviljelyksiltä sekä tomaatilta, kurkulta, paprikalta ja maustepaprikalta kasvihuoneessa ja koristekasveista ja taimistoista kasvihuoneessa ja avomaalla. Lisäksi minor use -hyväksyntä monille kasveille 30.4.2022 asti.- Biologinen vaihtoehto perhostoukkien torjuntaan
- Sopii myös luomutuotantoon
- Soveltuu IP-tuotantoon
Tehoaineet:
Bacillus thuringiensis subsp. aizawai (kanta GC-91) -bakteeri 50 %
Ominaisuudet:
Turex on bakteerivalmiste, joka aktivoituu perhostoukkien suolistossa. Perhostoukat altistuvat aineelle, kun ne syövät kasvin lehtiä. Teho alkaa näkyä muutaman päivän viiveellä syönnistä. Turex on hyväksytty myös luomutuotantoon.
Tehokkuus:
Turex 50 WP tehoaa hyvin mm. seuraaviin perhostoukkiin: kaaliperhonen, naurisperhonen, lanttuperhonen, kuminakoi, vihannesyökkönen ja gammayökkönen. Se ei tehoa muihin hyönteislajeihin. Jos sellaisia esiintyy, on ne torjuttava muilla valmisteilla.
Ruiskutusolosuhteet:
Ruiskutusta kirkkaassa auringonvalossa tulee välttää.
Varoaika:
1 vrk
Resistenssinhallinta:
Resistenssin muodostumisen estämiseksi on tärkeää, että valmistetta käytetään käyttöohjeen mukaisesti (käyttömäärä, -kerrat ja -ajankohta). Torjuntaohjelmassa ei voi käyttää muita vaikutusmekanismiltaan samanlaisia valmisteita (tehoaineryhmä 11 A, ruoansulatuskanavan mikrobipohjaiset häiritsijät) yhtä aikaa.
Käyttövinkit:
Jos ruiskutusveden pH on yli 7, kannattaa ruiskutusveteen lisätä X-change –valmistetta.
Vesimäärä:
200–600 l/ha
Käyttöohje:
Tarkista valmisteen Minor Use lupien voimassaoloajat lupa-aikojen loputtua KemiDigissä osoitteessa kemidigi.fi.
Viljelykasvi Tuhohyönteinen Käyttömäärä kg/ha/käsittelykerta Käsittelykerrat Omena, päärynä, luumu ja kirsikka Kääriäiset*, mittarit, kehrääjäkoit 2 1-3 Tomaatti, kurkku, paprika ja maustepaprika kasvihuoneessa Yökköset 0,1% (100g/100l vettä) 1 kg/ha, 100g/1000 m2 1-6 Kaalit, lanttu, nauris Koiperhoset, kaaliperhoset, yökköset 1 1-6 Koristekasvit kasvihuoneessa ja avomaalla Kaaliperhoset, yökköset 1 1-6 Taimistot Kaaliperhoset, yökköset, villaakkat, kehrääjäkoit 1 1-6 Kuusen siemenviljelykset Koisaperhoset, mittarit 2 1-3 Minor use-hyväksyntä:
Kumina Kuminakoi 1 1-3 Punajuurikas, retiisi, retikka, sellerit, porkkana, kelta-, vakko- ja salottisipuli, purjo Koiperhoset 1 1-3 Pavut (Phaseolus spp.) Yökköset 1 1-3 Lehtisalaatit ja muut salaattikasvit sekä pinaatti ja yrtit kasvihuoneessa ja avomaalla Koiperhoset, kaaliperhoset, yökköset 1 1-3 Munakoiso, avomaankurkku, kesäkurpitsa, meloni ja kurpitsat kasvihuoneessa Yökköset 0,1%, (100g/100l vettä) 1 kg/ha, 100g/1000 m2 *Omenakääriäisen torjunnan teho voi olla heikko, kun muninta tapahtuu suoraan raakileeseen.
- Kirvat
Teppeki
Kirvojen torjuntaan viljoilta, omenalta, päärynältä ja perunalta. Minor Use -käyttölupa kirvojen ja jauhiaisten torjuntaan useilla koristekasveilla ja vihanneksilla sekä tuoreena korjatulla herneellä, joka korjataan ilman palkoja avomaalla.
- Erikoisaine kirvojen torjuntaan
- Haitaton pellon hyötyeliöille
- Huipputuote IPM-viljelyn näkökohdat huomioiden
- Pitkä vaikutusaika
Tehoaineet:
Flonikamidi 500 g/kg
Ominaisuudet:
Teppeki on uudenaikainen valmiste kirvojen torjuntaan. Se tehoaa ainoastaan lehtikirvoihin ja on haitatonta pellon muille hyönteisille. Aine soveltuu siksi erityisen hyvin nykyaikaiseen IPM-viljelyyn. Ruiskutuksen jälkeen aine tunkeutuu kasvin sisään ja kulkeutuu kasvin sisällä ylöspäin ja suojaa myös ruiskutuksen jälkeen muodostuvat kasvinosat. Aineella on myös ns. translaminaarinen vaikutus, joka tarkoittaa sitä, että ruiskutusnesteeltä suojassa lehden alapinnalla olevat kirvat saadaan torjuttua. Muutaman tunnin kuluttua ruiskutuksesta kirvat lopettavat syönnin. Ruiskutuksen teho kestää jopa 4 viikkoa. Lämpötilalla ei ole vaikutusta valmisteen tehoon, mutta ruiskutusta on vältettävä erittäin lämpimällä säällä.
Tehokkuus:
Teppeki tehoaa kaikkiin lehtikirvalajeihin.
Käyttömäärä:
Viljat 100-140 g/h, omena ja päärynä 140 g/ha, peruna 160 g/ha.
Varoajat:
- Viljat 28 vrk
- Omena, päärynä ja peruna 21 vrk
- Kurkku, kesäkurpitsa, tomaatti ja munakoiso kasvihuoneessa 1 vrk
- Keräkaali ja tuoreena ilman palkoja korjattava herne 14 vrk
- Ruusukaali 7 vrk
Käytön rajoitukset:
Kauraa, kevät- ja syysohraa saa käsitellä kerran, perunaa, ruista, ruisvehnää, syys-, kevät- ja spelttivehnää korkeintaan kaksi kertaa sekä omenaa ja päärynää korkeintaan kolme kertaa kasvukauden aikana.
Resistenssinhallinta:
Tuote kuuluu IRAC:n luokituksen mukaan tehoaineryhmään 9C. Resistenssin ehkäisemiseksi on tärkeää, että valmistetta käytetään käyttöohjeen mukaisesti (käyttömäärä, -kerrat ja -ajankohta) minimoimalla käyttökertojen määrä.
Vaikutusmekanismiltaan samanlaisia valmisteita (tehoaineryhmä pyriinikarboksamidit) ei pidä käyttää useita kertoja peräkkäin, vaan valita valmiste toisesta tehoaineryhmästä.
Käyttövinkit:
Kirvojen torjunta voi usein yhdistää rikkakasvi- tai tautitorjunnan kanssa viljoilla. Teppekiä voi sekoittaa yleisesti viljoilla käytettävien rikkakasvi- ja tautiaineiden kanssa.
Vesimäärä:
150-300 l/ha, omena ja päärynä 200-1000 l/ha, peruna 200-500 l/ha
Käyttöohje:
Kasvilaji ja käsittelykerrat Torjuttavat tuhoeläimet Torjunta-ajankohta (Kasvuaste BBCH) Käyttömäärä g/ha ja vesimäärä Omena ja päärynä Kirvat, kuten omena-, omenanratamo- ja päärynäkirva Tuholaisten tullessa kasvustoon ennen ja jälkeen kukinnan (BBCH 51-57 ja 71-75). Max 3 käsittelyä, (ruiskutusväli noin 3 viikkoa) 140g Peruna Kirvat, kuten persikka-, ansari-, paatsama- ja orapaatsaman perunakirva Mukulanmuodostuksen alusta tuleentumiseen asti (BBCH 40-90). Max. 2 käsittelya, (ruiskutusväli noin 3 viikkoa) 160g Kaura ja kevät- ja syysohra (max 1 käsittelykerta) Kirvat, kuten tuomi-, vilja- ja elokirva Kasvin pensomisesta maitotuleentumisasteelle asti (BBCH 21-73) 100-140g/ha, 150-300 vettä/ha Syys- ja kevätvehnä, ruis, ruisvehnä ja spelttivehnä, max. 2 käsittelyä (ruiskutusväli noin 3 viikkoa) Kirvat, kuten tuomi, vilja- ja elokirva Kasvin pensomisesta maitotuleentumisasteelle asti (BBCH 21-73) 100-140 g/ha, 150-300 l vettä/ha