ScaniaVital Silica

Steelmark är importör i Finland av den växtvårdande pastan ScaniaVital från Bara Mineraler Ab i Sverige. Scania Vital består av ett flertal olika mineraler och används främst för att läka skadade stammar på tomatplantor.

Den säljs i en 250 ml behändig tub med en appliceringsborste.

Pastan används på den “gröna” delen av plantan, dvs. på den del där man fortfarande har frukt och blad. Appliceringen görs enklast med pensel eller handskbeklädd hand. Lägg pastan i ett några mm tjockt skikt över den uppkomna skadan samt runtom stammen och några cm ovanför och nedanför skadan. Tvätta sedan handskar och verktyg i rent vatten.

Pastan är färgad med blått färgämne, vilket gör det möjligt att enkelt särskilja ett behandlat område från ett obehandlat gråmögelangripet område.

baramineralerFör detaljerad information om användningen klicka här. 


p1

Botri-Spray

Naturligt medel för att täcka och torka bort gråmögelskador.

Botri-Spray är speciellt framtagen mot gråmögel på tomatstammar. De huvudsakliga ingredienserna är vegetabilisk såpor, eteriska oljor och växtextrakt. Produkten gör att sjukdomsalstrande svampsporer varken kan överleva eller expandera. Det infekterade området torkar ut och bli hårt, medan resten av plantan återhämta sig.

Användning

  • Rengör inte det skadade området.
  • Skär inte bort det infekterade delarna utan ta bara bort de infekterade löven.
  • Täck det infekterade området 2-3 cm ovanför och 1 cm under såret.
  • Täck området med ett jämnt lager av produkten.
  • Låt såret torka.
  • Efter 72 timmar är sprejen eller gelen fullständigt torr.
  • Gråmöglet kan inte längre expandera eftersom såret torkar, vilket gör att plantan kan återhämta sig.

Biologiska nyttosvampar

Det finns ett flertal biologiska produkter som vid kontinuerlig användning ger många positiva effekter på odlingen och hjälper plantan att utvecklas, vilket resulterar i högre produktion.

Mycostop

Mycostop är ett biologiskt bekämpningsmedel mot Fusarium i tomat och Pythium i gurka. Det kommer förpackade i påsar på storlekarna 5, 10, 25 och 50 gram. Doseringsmängden för tomat- och gurkplantor är 5-8 g/1000 plantor.

Mer information om Mycostop fås på Verderas hemsida.

Prestop

Prestop är ett biologiskt bekämpningsmedel mot Botrytis (gråmögel) i tomat och Didymella (svartprickröta) i gurka. Det kommer förpackade i påsar i storlekarna 100 g och 1 kg. Doseringsmängd för tomat- och gurkplantor är 100 g/400-500 plantor.

För att läsa mer om Prestop kan du besöka Verderas hemsida.

verdera

Trianum

Förutom att skydda mot sjukdomarna Fusarium, Pythium, Rhizoctonia och Sclerotinia stärker även Trianum plantan och hjälper den att utvecklas. Trianum innehåller sporer av av nyttosvampen Trichoderma harzianum.

Trianum säljs i 500 grams förpackningar och för optimalt resultat borde den appliceras strax efter plantering.

trianumlogo